Metro
Metro Buitenland 11 nov 2020 / 15:47 uur

Hoge beloningen van Trump-aanhang voor bewijs verkiezingsfraude

De omgekeerde wereld: van de daken schreeuwen dat er verkiezingsfraude is. En vervolgens hoge beloningen beloven voor degenen die met het bewijs van verkiezingsfraude op de proppen komen.

Wie in de Verenigde Staten denkt te beschikken over bewijs kan op meerdere plekken aankloppen voor forse beloningen. Die zijn uitgeloofd door aanhangers van president Donald Trump, die herhaaldelijk heeft beweerd dat de verkiezingen van hem worden gestolen.

Trump houdt vol dat er verkiezingsfraude was

Hoewel Trump volhoudt dat sprake was van ernstige misstanden bij de verkiezingen, is daar voor zover bekend nog altijd geen bewijs voor geleverd. Zijn aanhangers trekken nu de portefeuille om potentiële klokkenluiders aan te moedigen zich te melden. Een Republikeinse topbestuurder van de staat Texas stelt zelfs een miljoen dollar (zo’n 850.000 euro) beschikbaar.

Deze luitenant-gouverneur Dan Patrick zegt in een verklaring dat mensen met bruikbare informatie die moeten overdragen aan de lokale politie. „Iedereen die met informatie komt die leidt tot een arrestatie en veroordeling wegens verkiezingsfraude, zal minimaal 25.000 dollar ontvangen”, belooft de Republikein.

Een belangrijke fondsenwerver van Trump, Bill White, zegt in de krant The Washington Examiner dat hij eveneens een miljoen dollar heeft opgehaald. Daarmee kunnen tipgevers worden betaald die met informatie komen over misstanden. Hij richt met compagnons een groep op met de naam Concerned People for Election Integrity: Bezorgde Mensen voor de Integriteit van Verkiezingen. Daar kunnen mensen met bewijs aankloppen.

Undercoveracties om corruptie aan te tonen

De omstreden organisatie Project Veritas, die met undercoveracties corruptie bij media en instituties wil aantonen, heeft 25.000 dollar op tafel gelegd voor tips over onregelmatigheden in Pennsylvania. Die staat ging volgens Amerikaanse media naar de Democraat Joe Biden, die daardoor genoeg kiesmannen achter zich had om de verkiezingen te winnen.

Ook de krant The New York Times ging op onderzoek uit en zocht contact met de autoriteiten in tientallen Amerikaanse staten om te vragen naar onregelmatigheden. Niemand maakte melding van ernstige misstanden die gevolgen kunnen hebben voor de uitkomst van de verkiezingen. Wel waren er meldingen van technische problemen en een paar voorbeelden van kiezers die dubbel hadden gestemd.

Bijt op uw lip, meneer de president

Republikeinen zijn het ook onderling niet eens over de vraag hoe serieus de beschuldigingen van Trump genomen moeten worden. „Ik heb u gesteund, meneer de president”, twitterde de Republikein Corey Stapleton, de minister van Binnenlandse Zaken van Montana. Hij schreef dat Trump „ongelofelijke prestaties” heeft geboekt, maar dat die tijd nu voorbij is. „Bijt op uw lip en feliciteer Joe Biden.”

Lees ook: Biden: schande dat Trump verlies niet toegeeft, maar ‘Amerika is terug’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoge beloningen van Trump-aanhang voor bewijs verkiezingsfraude
Sluiten