Metro
Metro Binnenland 14 nov 2020 / 16:45 uur

Tientallen betogers bij actie tegen Zwarte (en grijze) Piet in Breda

Zo’n zestig aanhangers van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben korte tijd gedemonstreerd in Breda. Dat deden ze niet alleen tegen Zwarte Piet, maar ook tegen de grijze Piet die in sommige steden te zien is. Voor KOZP zijn alleen roetveegpieten acceptabel. Grijze pieten, een soort lichtere versie van het ‘traditionele’ uiterlijk, moeten ook in de ban gedaan worden volgens de actiegroep.

Betogers hadden borden bij zich met teksten als ‘Black is beautiful’, ‘Racisten schaam je’ en ‘Kick out grijze Piet’. Er was ook een tegendemonstratie van ongeveer dertig aanhangers van Zwarte Piet.

Er was in Breda veel politie op de been, maar die hoefde nauwelijks in actie te komen. De demonstratie verliep vreedzaam. De locatie, het Chasséveld, was tot het laatst geheimgehouden. Morgen houdt KOZP een demonstratie op het Vrijthof in Maastricht.

De ‘traditionele’ pieten krijgen steeds minder steun in Nederland. Uit een onderzoek van EenVandaag bleek dat 55 procent vindt dat het uiterlijk van de pieten niet aangepast moet worden. Vorig jaar vond nog 71 procent dat de pieten hetzelfde moesten blijven. Het onderzoek is gedaan onder 29.000 leden van de EenVandaag Opiniepanel.

Intocht

Vandaag, net even na 12.00 uur ’s middags, kwamen Sinterklaas en zijn (roetveeg) pieten aan in ons land. De locatie was geheim, omdat er geen publiek aanwezig mocht zijn vanwege corona. Wel konden geïnteresseerden de intocht volgen via een speciale uitzending van het Sinterklaasjournaal op NPO3. Vrijwel alle andere sinterklaasintochten zijn afgeblazen vanwege corona.

Alhoewel er dus geen publiek aanwezig mocht zijn bij de intocht, konden een paar burgemeesters samen met kinderen uit hun gemeentes alsnog de goedheiligman verwelkomen. Eerder kwamen bijna alle burgemeesters van ons land al in het Sinterklaasjournaal, toen vertelden ze dat Sinterklaas van harte welkom is in hun gemeente.

Uiteindelijk werd de intocht in verschillende delen van Nederland gefilmd, dus hadden veel gebieden alsnog een stukje van de Sint.

Lees ook: Experts: ‘Campagne moet jongeren overtuigen zich te laten vaccineren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tientallen betogers bij actie tegen Zwarte (en grijze) Piet in Breda
Sluiten