Metro
Metro Binnenland 14 nov 2020 / 14:05 uur

Sinterklaas aangekomen bij Dieuwertje Blokkade, ontvangen door burgemeesters en kinderen

Het is zover, Sinterklaas is aangekomen in ons land! Vanwege corona ging de intocht even anders dan normaal, maar de goedheiligman en zijn pieten staan weer klaar om alle kinderen in ons land cadeautjes te bezorgen. Even na 12.00 uur ’s middags kwamen ze aan, bij de Dieuwertje Blokkade. De kade is speciaal vernoemd naar Dieuwertje Blok, omdat zij al twintig jaar lang het Sinterklaasjournaal presenteert.

Dit jaar mocht er geen publiek bij de intocht zijn, vandaar de aankomst op een plek die lang geheimgehouden werd. Ook nu is nog niet precies bekend waar de Sint aan wal kwam, want ook de Dieuwertje Blokkade bestaat (helaas) niet. Gelukkig was de aankomst wel te zien in een extra lange aflevering van het Sinterklaasjournaal, op NPO3.

Toen de goedheiligman eenmaal aangekomen was, ging hij samen met zijn pieten door naar het Grotepietenhuis (Paleis Soestdijk). Daar verblijft hij tijdens zijn bezoek aan Nederland. Publiek was vanwege corona dus niet welkom, maar een aantal kinderen hebben Sinterklaas alsnog kunnen verwelkomen. Uit heel Nederland kwamen namelijk burgemeesters langs, samen met kinderen uit hun gemeente. Eerder riepen de burgemeesters kinderen al op om een tekening in te sturen, die zij dan aan Sinterklaas zouden overhandigen.

Om verschillende provincies te vertegenwoordigen, kwamen mensen langs met lekkernijen of typische geschenken uit die provincie. Zo kwam een man met een draaiorgel langs om tulpen uit Amsterdam te overhandigen. Ook verschenen bijna alle 355 burgemeesters in ons land in het Sinterklaasjournaal, om Sinterklaas te laten weten dat hij welkom is in hun gemeente.

‘You never Zwalk alone’

Eerst zou Sinterklaas in Zwalk aankomen, maar die plek bestaat helemaal niet. Al lange tijd speculeerden mensen online om welke ‘echte’ plek het dan wél ging. Zelfs de NTR, die het programma maakt, wilde vooraf niks zeggen over de exacte locatie. Op Twitter gingen mensen wel al los met de naam van het dorpje, zo verzonnen ze ‘You never Zwalk alone’. Ook speculeerden mensen over de plek van de opnames, zo zeiden sommigen dat ze Spakenburg dachten te herkennen. Zwalk werd het uiteindelijk niet, maar de burgemeester van Zwalk, Matthijs van Nieuwkerk, kwam wel op bezoek bij de Sint.

De andere burgemeesters in ons land wilden ook graag dat Sinterklaas in hun gemeente aan zou komen. Als een soort compromis zijn er op verschillende plekken in het land opnames gemaakt voor de intocht. Zo kwam Sinterklaas eigenlijk overal en nergens in Nederland aan.

Net als elk jaar ontving presentator Jeroen Kramer de goedheiligman en zijn gevolg. Vanmiddag stond hij te wachten op de Dieuwertje Blokkade, hij legde uit dat het Sinterklaasjournaal „gisteravond op het nippertje” was geïnformeerd door Sinterklaas. „Sinterklaas wilde niet in Nederland aankomen zonder dat het Sinterklaasjournaal er bij zou kunnen zijn”, vertelde de presentator. Omdat Jeroen Kramer de sint niet in zijn eentje wilde ontvangen, wilde hij het wel gezellig maken en regelde hij een fanfare.

KOZP

Tijdens de uitzending van het Sinterklaasjournaal waren alleen maar roetveegpieten te zien, zwarte pieten zijn dus zo goed als zeker in de ban gedaan. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt ook dat er minder draagvlak is voor zwarte piet, we zijn minder fan van de ‘traditionele’ pieten.

Onderzoek onder 29.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel wees namelijk uit dat 55 procent vindt dat het uiterlijk van zwarte piet niet moet worden aangepast. Vorig jaar vond 71 procent nog dat het uiterlijk van de pieten hetzelfde moest blijven. Een derde meent dat de traditionele piet wel moet worden aangepast, 11 procent twijfelt.

En ondanks dat er geen intochten plaatsvonden (behalve die in Zwalk), maakte actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bekend dat ze toch zouden protesteren. Vandaag houdt de groep het eerste vreedzame protest, in Breda. Morgen komt ook Maastricht aan bod.

Volgende week volgen nog meer protesten: in Weert en Venlo op zaterdag, in Eindhoven op zondag. In Venlo is de KOZP-demonstratie ook gericht tegen ‘grijze piet’. In Venlo is vanaf volgend jaar voor Zwarte Piet een lichtere variant bedacht, de grijze piet. Voor de actiegroep zijn alleen roetveegpieten acceptabel.

Lees ook: Jongen (13) levert messen in: ‘Voortaan moet ik het met mijn vuisten oplossen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Sinterklaas aangekomen bij Dieuwertje Blokkade, ontvangen door burgemeesters en kinderen
Sluiten