Metro
Metro Binnenland 12 nov 2020 / 07:53 uur

Minder voorstanders van Zwarte Piet, die nu ook uit de bieb verdwijnt: ‘Logisch’

Het aantal mensen dat voorstander is van een traditionele ‘Zwarte Piet’ is dit jaar fors lager dan vorig jaar vlak voor de intocht.

Iets meer dan de helft, 55 procent, vindt dat het uiterlijk van ‘Zwarte Piet’ niet moet worden aangepast. Dat lag vorig jaar nog 71 procent, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 29.000 leden van het Opiniepanel.

„Fijn dat steeds meer mensen wakker worden. Weg met dat figuur!”, reageert iemand. Anderen zijn inmiddels wel klaar met de hele discussie.

Roetveegpieten

Veel mensen die dit jaar van mening zijn veranderd, vinden dat de traditionele Piet moet worden vervangen door zogenoemde roetveegpieten. Zulke Pieten zijn sinds vorig jaar in het Sinterklaasjournaal te zien. Vorig jaar vond de meerderheid dat onacceptabel, nu zijn de meningen daarover verdeeld. 47 procent vindt het wel acceptabel dat er alleen pieten met zwarte vegen op het gezicht te zien zijn, 43 procent vindt van niet. Veel scholen schakelen ook over op de roetveegvariant. „Zwarte Piet is met pensioen.”

Door de coronamaatregelen mag er dit jaar maar een beperkt aantal mensen thuis aanschuiven om de verjaardag van de Sint te vieren. Bijna een op de tien mensen zegt dat ze die regel gaan overtreden, vooral omdat ze niet willen kiezen tussen hun kinderen of kleinkinderen.

Bibliotheken

Ook bibliotheken ondernemen actie en zijn op grote schaal en in stilte bezig om alle kinderboeken met Zwarte Piet te verwijderen. Volgens directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) Anton Kok is dat ‘logisch’ en ‘passend bij de tijdsgeest’. „Het is goed dat bibliotheken hun verantwoordelijkheid nemen,” zegt hij in het AD.

Overigens niet iets waar iedereen het mee eens is, maar dat ligt in de lijn der verwachting in de hele Zwarte Pieten-discussie.

Volgens Kok sluiten de bibliotheken met hun schoonmaak bij de maatschappelijke ontwikkelingen aan. „Overal groeit het besef dat Zwarte Piet een stereotiep beeld geeft van een bepaald deel van de bevolking en de bibliotheken bewegen daarin mee.”

Operatie Piet

Ongewoon is de operatie volgens hem niet. „Er zijn in de loop van de tijd talrijke boeken weggehaald omdat ze ‘in strijd met de goede zeden’ waren. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de kinderboeken waarin de bevolking van Nederlands-Indië als patjakkers werd weggezet. Ook Zwarte Piet is, wat mij betreft, ‘in strijd met de goede zeden’.”

Ook in België zijn de bibliotheken met een ‘opruimrondje’ begonnen, iets wat een Vlaming zelfs vergelijkt met ‘wat de nazi’s deden’.

 

Lees ook: Blik op de Buis: docu Famke Louise overkill?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Minder voorstanders van Zwarte Piet, die nu ook uit de bieb verdwijnt: ‘Logisch’
Sluiten