Metro
Metro Buitenland 14 nov 2020 / 17:45 uur

Aanklagers VS: geen bewijs voor verkiezingsfraude

Zestien Amerikaanse assistent-openbaar aanklagers schrijven in een brief dat er in hun districten geen bewijs is voor verkiezingsfraude bij de afgelopen presidentsverkiezingen. Zij hebben minister van Justitie William Barr gevraagd zijn opdracht tot onderzoek naar verkiezingsfraude in te trekken, meldt The Washington Post.

De federale aanklagers kregen eerder deze week de opdracht van Barr om onderzoeken in te stellen naar de door president Donald Trump gesuggereerde verkiezingsfraude door de Democraten. In de brief met instructies aan de aanklagers had Barr het over „substantiële beschuldigingen van onregelmatigheden bij het stemmen en het tellen”. Barr riep de federale aanklagers echter ook op om niet achter al te „onrealistische of vergezochte” beweringen aan te gaan.

Trump wil uitslag aanvechten

Donald Trump en sommige andere Republikeinen hebben sinds de verkiezingen herhaaldelijk beweerd dat de Democraten verkiezingsfraude hebben gepleegd. Bewijs daarvoor hebben ze overigens niet. Trump heeft aangekondigd dat hij de verkiezingsuitslag langs juridische weg wil aanvechten.

De brief van Barr leek onderdeel te zijn van die strategie. Barr is er meermaals van beschuldigd het ministerie van Justitie te misbruiken voor het beschermen van de politieke en persoonlijke belangen van president Trump.

Gisteravond waren alle stemmen geteld, waarna Joe Biden uitkwam op 306 kiesmannen, Trump op 232. Desondanks weigert Trump zijn verlies te erkennen. Hij ligt ook dwars bij de informatieverschaffing aan zijn opvolger die bij de machtsoverdracht gebruikelijk is.

‘Dringend actie ondernemen’

Vandaag heeft Biden opnieuw geklaagd over Trumps gebrek aan medewerking. Hij waarschuwt ook voor de negatieve gevolgen, met name voor de volksgezondheid in verband met de coronacrisis. Bijna elke dag worden in de VS nieuwe records gebroken als het gaat om het aantal nieuwe besmettingen en het aantal doden.

„Ik ben gealarmeerd door de toename van gerapporteerde Covid-19 infecties, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Deze crisis vraagt om een robuuste en onmiddellijke federale reactie die helaas ontbreekt. Ik ben weliswaar tot president gekozen, maar zal pas volgend jaar president worden. Covid-19 respecteert geen data op de kalender, het versnelt nu. De huidige regering moet nu dringend actie ondernemen”, aldus Biden.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn in de VS ruim 244.000 mensen overleden en hebben 10,75 miljoen Amerikanen het coronavirus opgelopen.

Lees ook: Tientallen betogers bij actie tegen Zwarte (en grijze) Piet in Breda

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanklagers VS: geen bewijs voor verkiezingsfraude
Sluiten