Metro
Metro Binnenland 9 nov 2020 / 16:52 uur

SGP wil babybonus van 1000 euro voor elk 4e kind en alternatief voor euro

1000 euro voor elk vierde kind, ook wel ‘babybonus’ genoemd (en door critici ‘fokpremie’), een alternatief voor de euro en een strenger immigratiebeleid. Drie van de speerpunten van de SGP.

De SGP wil dat er „serieus” gekeken wordt naar een alternatief voor de euro. De Europese eenheidsmunt is „op den duur economisch en financieel niet te houden”, schrijft de streng christelijke partij in haar verkiezingsprogramma. Een vertrek uit de Europese Unie noemt zij evenwel „niet opportuun”.

De SGP is al langer kritisch over de muntunie, maar gaat met haar pleidooi om naar uitwegen te zoeken een stap verder dan voorheen. De partij moet in de strijd om de gunst van de conservatieve kiezer opboksen tegen onder meer Forum voor Democratie. Daar klinkt zelfs de roep om een Nederlands vertrek uit de EU.

Geen Nexit

Voor een ‘Nexit’ schrikt de SGP terug. De partij denkt dat een vertrek uit de EU „zeer nadelig” zou uitpakken voor de economie en werkgelegenheid. Maar zij vindt wel dat de EU flink moet worden hervormd en dat de lidstaten weer veel meer zelf te vertellen moeten krijgen.

„De SGP heeft veel moeite met de machtshonger van de EU”, zegt partijleider Kees van der Staaij. „Neem plannen om vetorechten van de lidstaten af te schaffen. Gaat dat door, dan worden we helemaal een aanhangwagen van grote landen als Duitsland en Frankrijk.”

Aan de islam wijdt de SGP een aparte paragraaf. Het gevaar van radicale aanhangers van die religie wordt „stelselmatig onderschat” , zegt Van der Staaij. „Er is méér daadkracht en minder naïviteit nodig om de invloed en de doorwerking van de radicale islam te bestrijden. Een strenger immigratiebeleid hoort daar voluit bij.”

Lees ook: Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod

Babybonus

In het verkiezingsprogramma vraagt de SGP verder aandacht voor gezinnen, in het bijzonder waar de man de enige kostwinner is. Zij moeten minder belasting gaan betalen, vindt de partij. Om grote gezinnen een steuntje in de rug te geven pleit de SGP voor een extra uitkering van 1000 euro bij de geboorte van het vierde kind. Vier jaar geleden had de partij hetzelfde idee, maar dan voor de eerstgeborene.

‘Nee’

Op social media wordt volop gereageerd op de babybonus van de SGP. Niet iedereen is er voorstander van, ook worden er grappen over gemaakt en zijn er veel vragen over. „Dan begin ik eerst met mijn vierde kind, die andere drie komen later wel.” En: „Moet ik de kinderen ook zelf houden? En bij dezelfde vrouw worden verwekt?” Anderen zien het juist wel zitten. „Het is broodnodig in huidige catastrofale demografie.”

 

Lees ook: Na 14 zonen eindelijk een meisje voor dit echtpaar 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
SGP wil babybonus van 1000 euro voor elk 4e kind en alternatief voor euro
Sluiten