Tessa Ham
Tessa Ham Geld & carrière 9 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

3 tips voor introverten om een boost in hun carrière te krijgen

Een persoon presteert het best als zijn of haar behoeften worden vervuld. Voor introverten is het daarom soms moeilijk in een wereld (en op de werkvloer) die is ingericht voor de extraverte mens. Hoe kan je er als introvert nou toch voor zorgen dat je goed tot je recht komt op de werkvloer?

Kort gezegd is dat door jezelf volledig te accepteren en je te focussen op waar je wel goed in bent en blij van wordt.

Accepteer jezelf

Je zou het bijna vergeten door alle vacatures waarin wordt gevraagd naar extraverte kwaliteiten zoals ‘spontaniteit’, maar een introverte persoonlijkheid heeft ook voordelen op de werkvloer. Zo blijkt uit onderzoek dat introverten vaak creatiever zijn, beter kunnen omgaan met feedback, meer deadlines halen en beter samenwerken. Bovendien kunnen introverte mensen vaak goed luisteren en observeren.

Natuurlijk is het niet zo dat alle extraverten slecht zijn in samenwerken en introverten altijd maar creatief zijn. Vaak zijn mensen niet 100 procent introvert of extravert en zijn dit meer twee uiteinden van een spectrum waar iedereen ergens tussen valt. Toch is het goed om er bij stil te staan dat introvert zijn net zo goed voordelen met zich meebrengt op de werkvloer.

Met jezelf accepteren bedoelen we dan ook dat je je focust op je sterke kanten, in plaats van je op de werkvloer te gedragen als een extravert. Dat is namelijk doodvermoeiend en gaat ten koste van je werk. Als je doorhebt wat je toevoegt op de werkvloer, kun je dat pas zichtbaar maken naar anderen toe. Anders loop je het gevaar dat je minder credits krijgt voor je harde werk.

Netwerk op jouw manier

Vaak denken mensen bij het woord ‘netwerken’ aan seminars, lezingen en netwerkborrels, waar je gelijkgestemden ontmoet. Een hel voor introverten, want dit soort evenementen slurpen energie. Gelukkig is netwerken veel meer dan dat. Je kunt bijvoorbeeld ook netwerken door één op één een koffietje met iemand te gaan drinken, op LinkedIn en Facebook met mensen in contact te komen of je bij een community aan te sluiten.

Bovendien is investeren in je bestaande netwerk net zo belangrijk als je netwerk uitbreiden. Dit doe je onder andere door te reageren op LinkedIn-posts en contact te houden met (oud-)collega’s. Als we in de toekomst niet meer thuiswerken, betekent het ook af en toe aansluiten bij de vrijmibo. Ben je zo gesloopt van een dag lang werken in een lawaaierige kantoortuin dat je geen energie meer hebt voor een vrijdagmiddagborrel? Laat je collega’s dan op een andere manier zien dat je om ze geeft. Door bijvoorbeeld op maandagochtend een zelfgemaakt baksel mee te nemen.

Jouw netwerk mag dan misschien minder groot zijn dan bij extraverten, dat betekent niet dat die van jou minder sterk is. Integendeel, als je voldoende aandacht besteedt aan je contacten is jouw netwerk misschien zelfs sterker.

Kies de juiste baan

Bij de ene baan komt de introvert nou eenmaal beter tot z’n recht dan bij de andere baan. Zo is een creatieve baan waarbij je veel zelfstandig moet werken voor de gemiddelde introvert fijner dan een baan waarbij je veel klantcontact hebt. Als jij aan het einde van de dag doodvermoeid bent en je je vaak ongemakkelijk voelt, bestaat de kans dat je ergens anders beter op je plek zit.

Ben je toch erg gelukkig met je baan en wil je geen carrièreswitch maken? Creëer dan bij je huidige baan een werksituatie waar jij je goed bij voelt. Misschien betekent dit dat je in de toekomst gedeeltelijk blijft thuiswerken. Of dat je er op kantoor voor zorgt dat je af en toe alleen bent, door bijvoorbeeld eerder te beginnen.

Je zal zien dat een baan waarbij je goed in je vel zit, je veel verder in je carrière zal brengen dan een baan waar je constant op je tandvlees loopt.

5 manieren waarop jij zelf invloed hebt op je werkgeluk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
3 tips voor introverten om een boost in hun carrière te krijgen
Sluiten