Metro
Metro Binnenland 9 nov 2020 / 17:47 uur

OM zoekt Sait Cinar die zelf zegt in Turkije te zijn: ‘Haha, mij kan je niks maken!’

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is op zoek naar Sait Cinar die via een video PVV-leider Geert Wilders bedreigde door met een pistool op een foto van Wilders’ gezicht te schieten.

Dat meldt een woordvoerder, nadat eerder werd bevestigd dat „het OM het filmpje heeft gezien en dat als een strafbare bedreiging heeft beoordeeld”.

Het OM is nu op zoek naar Sait Cinar, de bebaarde man in de video. Overigens niet te verwarren met deze Sait Cinar. Via Twitter meldt het OM „alles in het werk te stellen” hem op te sporen „zodat het OM hem kan vervolgen”. Wanneer hij in het buitenland zit, wordt gekeken naar de mogelijkheden voor internationale rechtshulp, zegt het OM.

Lees ook: Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod

Sait

Op de website Dumpert.nl meldt Cinar in Turkije te zitten. „Haha ik ben in Turkije, mij kan je niks maken.” Hij verdedigt zijn handelen door te stellen dat Wilders een cartoon van de Turkse president Erdogan met een bom als hoofddeksel op sociale media heeft gedeeld onder de noemer van vrijheid van meningsuiting.

In het filmpje dat zondag online kwam, zegt Cinar in de camera: „Dit is vrijheid van meningsuiting.” Vervolgens richt hij een pistool op een foto van Wilders en schiet meer dan tien keer op „de cartoon van Geert Wilders”. Cinar zei tegen Hart van Nederland dat hij dit deed om te provoceren. „Ik heb de video gemaakt om de reactie te zien.” Zelf is hij niet blij met de opname. „Belangrijke punten halen ze weg en de rest poep schrijven ze”, schrijft hij op zijn Instagram-account.

Op zijn Instagram-account, momenteel gebruikt hij @Koningsait, post hij vaker provocerende video’s en teksten.

Wie oh wie?

Op social media wordt intussen druk gespeculeerd over Sait Cinar. „Dat is die lachgasdealer”, oppert iemand. „Nee. Dat is die gast die het CBR heeft opgelicht.” „Ah oké, dan lijken ze op elkaar.”

‘Ziek’

Wilders deelde de video zondag via Twitter met het bijschrift ‘ziek’, in kapitalen. De PVV-leider heeft maandagmiddag aangifte gedaan tegen Cinar, laat hij in een verklaring weten: „Zojuist aangifte gedaan tegen Sait Cinar. Bij het geweldige Team Bedreigde Politici van de politie. Ik had de afgelopen week al 107 keer aangifte gedaan wegens doodsbedreigingen. Dit was nummer 108. In één week. Gekkenwerk.”

Wilders kon vandaag al rekenen op steun voor zijn aangifte van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Ze benadrukt dat parlementariërs „hun werk in vrijheid moeten kunnen doen, en daar op geen enkele manier in worden belemmerd. Het is afschuwelijk dat Geert Wilders, een gekozen volksvertegenwoordiger, al jaren een onvrij leven leeft door alle doodsbedreigingen”, schrijft Arib. Wilders wordt sinds 2004, enkele dagen na de moord op Theo van Gogh, beveiligd.

Grapperhaus

Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is er „geen enkel grondrecht dat geweld, bedreiging of intimidatie rechtvaardigt”. Het Openbaar Ministerie beschouwt het als een strafbaar feit en „ik kan u verzekeren dat het Openbaar Ministerie en politie hier zeer veel op inzetten om hier onderzoek naar te doen”.

De PVV-leider heeft de afgelopen tijd een „stortvloed” aan bedreigingen aan zijn adres gekregen. „Ik vind dat in nul gevallen toegestaan”, zegt Grapperhaus. „Wilders moet kunnen zeggen wat hij vindt”, aldus de bewindsman. „Iedereen mag in Nederland, in een democratie, zijn punten naar voren brengen.”

Partijen in de Tweede Kamer scharen zich achter Wilders. „De eindeloze dreiging richting collega Wilders is onverteerbaar en niet te tolereren”, zegt Gert-Jan Segers (ChristenUnie). „Vreselijk filmpje, echt onacceptabel! Bedreigingen, geweld, intimidatie mogen NOOIT geaccepteerd worden. Op geen enkele manier, in geen enkel geval”, twitterde Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
OM zoekt Sait Cinar die zelf zegt in Turkije te zijn: ‘Haha, mij kan je niks maken!’
Sluiten