Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod, ‘dit gaat zeker tot faillissementen leiden’

Een oud en nieuw zonder duizendklappers, gillende keukenmeiden en geamputeerde vuurwerkvingers, als het aan het kabinet ligt. Het wil voor de komende jaarwisseling namelijk een algeheel vuurwerkverbod, melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Het zou een heleboel faillissementen betekenen, zegt de belangenvereniging.

Naar verluidt wordt het verbod morgen besproken door het MCC, de bij het corona-overleg betrokken ministers. Vrijdag zou het kabinet de knoop door willen hakken.

Het kabinet overlegt meteen over een steunpakket voor de sector. Er zouden naar verluidt tientallen miljoenen beschikbaar gesteld worden. Het kabinet wil het besluit over het algeheel verbod pas naar buiten brengen als de steunmaatregelen verder uitgewerkt zijn.

De redenering achter een verbod is dat de hulpdiensten vanwege de coronacrisis al overbelast zijn, en zij de schade en gewonden die met elke jaarwisseling gepaard gaan als gevolg van vuurwerk er slecht bij kunnen hebben. Tijdens de vorige jaarwisseling belandden 385 mensen in het ziekenhuis door vuurwerk. Nog eens 900 personen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.

‘Gezeik’

„Goed idee, maar handhaving wordt nog een hele uitdaging”, zegt een voorstander op Twitter. Iemand anders baalt al bij voorbaat. „Lekker dan. Zit er al heel lang naar uit te kijken. Eerst Zwarte Piet en nu dit. Doe gewoon een tijdslot van 00.30 tot 01.00 en daarna niet meer. Wat ‘n gezeik elke keer.”

Druk op zorg verminderen

Burgemeesters en bestuurders in de veiligheidsregio’s riepen de politiek vorige week op om in verband met de coronacrisis met een tijdelijk verbod te komen. Dat verlicht de druk op ziekenhuizen en zorg- en hulpverleners. „Het wordt een wat ongewisse jaarwisseling. Niemand weet natuurlijk precies waar we tegen die tijd staan”, zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad toen. „Maar deze maatregelen zouden wel helpen om wat meer rust te geven.”

Eerder riepen zorgmedewerkers en andere hulpverleners de politiek al op om tot een algeheel verbod te komen.

Lees ook: Lezerscolumn: Vuurwerkverbod, de beste oplossing?

Bezorgdheid over bijeffecten

Ook de VVD, eerder nog niet overtuigd, is nu ook voor een algeheel verbod. „Vanwege de belasting van de zorg en de politie”, zegt Tweede Kamerlid Erik Ziengs. Wel wil de partij dat er goed naar de randvoorwaarden gekeken wordt, zoals de compensatie van vuurwerkhandelaren, die vaak al investeringen hebben gedaan. Volgens de VVD gaat het dan om bedragen van rond de 60 à 70 miljoen euro.

De VVD is wel bezorgd over de bijeffecten van het verbod. Wat gebeurt er als je deze uitlaatklep van mensen afpakt, moedig je dan niet indirect mensen aan om spullen uit het buitenland te halen? Daar zal het kabinet ook wat over moeten zeggen, vindt Ziengs.

Faillissementen

Een vuurwerkverbod komende jaarwisseling, zou zeker leiden tot faillissementen. Dat zegt Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar.

Er wordt meteen overlegd over een steunpakket voor de sector. Het besluit over het verbod zou pas naar buiten worden gebracht als de steunmaatregelen verder zijn uitgewerkt.

Volgens BPN zijn er in Nederland tussen de 1400 en 1500 bedrijven die iets met vuurwerk doen, van een fietsenwinkel of tuincentrum tot een grote importeur. „Voor kleine bedrijven zoals een fietsenwinkel kan het vuurwerk net datgene zijn waarmee ze het hoofd boven water houden. Dat is drie dagen in het jaar. Die omzet kunnen ze niet op een ander moment goedmaken.”

Vuurwerkopslag

Vorig jaar hebben vuurwerkhandelaren voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. De inkoop van het vuurwerk voor deze jaarwisseling is al gedaan en de folders zijn gedrukt.

Zo ligt in de opslag van de Rijswijkse Vuurwerkhal vuurwerk opgeslagen. De voorraad is vaak al ingekocht en ligt bij de importeurs te wachten, maar mogelijk krijgen ondernemers het dit jaar waarschijnlijk niet verkocht. De opslag van vuurwerk moet aan hoge eisen voldoen en handelaren hebben al geïnvesteerd in de capaciteit. „Als we dit jaar geen vuurwerk mogen verkopen, hebben we mogelijk niet genoeg opslagruimte om het vuurwerk een jaar te bewaren”, zegt Teunissen.

Vuurwerk moet op een droge plek worden opgeslagen die aan strenge veiligheidsregels voldoet. De branche is in overleg met het kabinet over het mogelijke opslagprobleem.

Boze geesten

Tegen RTV Oost zei hij eerder dat hij heel erg hoopte dat het vuurwerk wel zou zijn toegestaan. „Er is volgens ons grote behoefte om dit jaar af te sluiten. Voor velen is het een bijzonder en vervelend jaar geweest. In de Chinese traditie was vuurwerk ooit bedoeld om boze geesten te verdrijven. Hopelijk kunnen we dit jaar met vuurwerk corona zoveel mogelijk uit de hoofden doen verdwijnen.”

Lees ook: Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om zorg te ontlasten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet wil algeheel vuurwerkverbod, ‘dit gaat zeker tot faillissementen leiden’
Sluiten