Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Rutte en De Jonge online bestookt met vragen over vuurwerk: #geenvuurwerkverbod

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kregen tijdens een tweede ‘corona-livesessie’ op social media, veel boze reacties op het vuurwerkverbod voor aanstaande jaarwisseling. De chatruimte naast de video op Youtube liep vol met de hashtag #geenvuurwerkverbod.

In de online sessie beantwoordden Rutte en De Jonge vele vragen over het coronabeleid. Een enkeling was juist blij met een vuurwerkverbod. „Hoera! Geen vuurwerk, doe wat goeds met je geld.”

Rutte: ‘Dinsdag meer duidelijkheid’

Rutte en De Jonge gingen niet in op de vraag waarom een tijdelijk vuurwerkverbod nodig is. Volgens veel kijkers negeerden de zij „bewust” lastige vragen en kozen ze juist vragen die hen „makkelijk” uitkwamen. De minister en premier zeiden ter afsluiting het jammer te vinden niet alle vragen te kunnen beantwoorden, maar dat er „ergens komende weken” weer een onlinesessie zal komen. En dat leverde ook positieve reacties op: „Fijn dat jullie dit doen!”.

Ook zei Rutte in de sessie dat het kabinet dinsdag meer duidelijkheid wil geven over de kerstdagen. „We gaan de goede kant op en we hopen van harte dat er wat meer kan vanaf ergens in december. Maar we weten het echt nog niet precies.”

‘Dit vasthouden’

De Jonge gaf aan dat het hoogtepunt van de tweede coronagolf nu voorbij is. „Wat we voor de korte termijn moeten doen is zorgen dat we het virus er samen onder krijgen. Maar even; we zijn echt over die piek heen.” Hij vervolgde: „We hebben de bocht met elkaar genomen, we hebben de daling ingezet. Dit moeten we gewoon even met z‘n allen vasthouden. Hoe beter we dat doen, hoe meer er ook weer mogelijk is.”

Bekijk hier de vragensessie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge terug:

Vuurwerkverbod nog niet definitief

Maandag meldden Haagse bronnen dat het kabinet een tijdelijk vuurwerkverbod wil komende jaarwisseling, om zo de zorg en de politie te ontlasten. Er is nog geen definitief besluit. Eerst moet er overeenstemming zijn over de hoogte van de compensatie voor verkopers.

Vorig jaar hebben vuurwerkhandelaren voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Naar verwachting neemt het kabinet vrijdag de beslissing tijdens de wekelijkse ministerraad.

Eerder dit jaar, nog voor de eerste coronabesmetting in Nederland, werd al besloten vuurpijlen, knalvuurwerk en vuurwerk uit de zwaardere F3-categorie in de ban te doen. Dat gedeeltelijke vuurwerkverbod is permanent en gaat vanaf 1 december dit jaar in.

Lees ook: Kabinet overlegt over compensatie vuurwerkverbod

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.