Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 jan 2020 / 16:52 uur

Aantal vuurwerkslachtoffers is gestegen

Het totale aantal vuurwerkslachtoffers is met 7 procent gestegen ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Er waren op 31 december en 1 januari bijna 1300 slachtoffers en dat is „verontrustend". 

Op de laatste dag van 2019 en de eerste van 2020 zijn in totaal 385 vuurwerkslachtoffers naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gegaan. Zo’n 900 slachtoffers zijn met lichtere verwondingen bij een huisartsenpost geholpen, maakte VeiligheidNL bekend na onderzoek.

Verontrustend

Bij de vorige jaarwisseling kwamen 397 Nederlands op de spoedeisende hulp terecht, en 800 bij de huisartsenpost. „Het is verontrustend dat de maatregelen dus niet hebben geleid tot een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers", concludeert VeiligheidNL. In de afgelopen jaren daalde het aantal vuurwerkslachtoffers dat naar de spoedeisenhulp moet juist.

Net als voorgaande jaren raakten meer mannen (79 procent) dan vrouwen gewond door vuurwerk. Ongeveer de helft van hen waren jongens onder de twintig jaar. Het merendeel van de letsels (81 procent) werd veroorzaakt door legaal vuurwerk. In 55 procent van alle ongevallen ging het om siervuurwerk. De helft van de slachtoffers stak het vuurwerk niet zelf af.

Verbod

Zowel op de spoedeisende hulp als op de huisartsenpost werden mensen voornamelijk behandeld aan brandwonden (39 procent) en oogletsel (27 procent). Bij 3 procent van de bezoekers van de spoedeisende hulp moesten vingers of delen van ledematen worden geamputeerd.

Er was dit jaar voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk gekocht. Er gaat inmiddels ook een petitie rond waarin men vraagt om een verbod op consumentenvuurwerk. Die is al meer dan een kwart miljoen keer ondertekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal vuurwerkslachtoffers is gestegen
Sluiten