Metro
Metro Buitenland 11 nov 2020 / 12:55 uur

Tweede coronagolf in België lijkt piek voorbij, aantal doden stijgt nog wel

In België daalt het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus steeds verder. Ook het aantal ziekenhuisopnames en opnames op de ic’s blijft afnemen. „We zien de dalingen bij alle leeftijdsgroepen”, zei viroloog Steven van Gucht op een persconferentie van het crisiscentrum.

Volgens Van Gucht lijkt het erop dat door „de inspanningen van iedereen” het ergst denkbare scenario in de zorgsector vermeden wordt. De situatie in de Belgische ziekenhuizen is nog steeds „zeer zwaar”, dus hoopt Van Gucht dat het aantal patiënten op de ic’s niet meer toeneemt. Momenteel liggen 7058 mensen in het ziekenhuis, van wie 1470 op de ic’s. Voor het eerst sinds september bleef het aantal coronapatiënten dat op de intensive care moet worden opgenomen dagelijks gemiddeld berekend over een week, licht dalen.

Lees ook: Bolsonaro: Brazilië moet niet met corona omgaan ‘als flikkers’

7834 per dag

Het gemiddeld aantal bevestigde coronagevallen zakte in de periode van 1 tot en met 7 november tot 7834 per dag. Dat is een daling van 46 procent ten opzichte van de week ervoor.

Maar er sterven nog steeds wel meer mensen aan het virus. Tussen 1 en 8 november bezweken dagelijks gemiddeld 190 mensen in België aan Covid-19. Dat is 35 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Op 6 november werden 208 sterfgevallen gemeld, het hoogste aantal in de tweede golf.

Het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie staat nu in België op 507.475. Het totale dodental bedraagt 13.561.

Dalende lijn

Ook in ons land is de tweede golf op zijn retour, lijkt wel. Al dagen achter elkaar brengt het RIVM een dalend aantal cijfers naar buiten. Van een periode waar er dagelijks rond de 10.000 besmettingen vastgesteld werden, ligt dat aantal nu steeds lager. Gisteren werden er 4.667 nieuwe besmettingen gemeld, eergisteren 4709. Klein verschil, maar de dagen daarvoor nam het aantal besmettingen steeds af met zo’n duizend gevallen.

Wel worden steeds meer testen, ongeveer een derde van het totaalaantal, afgenomen bij commerciële partijen. Die zouden de positieve testen door moeten geven aan het RIVM, maar dat gebeurt nog te weinig. Daardoor kan een vertekend beeld ontstaan van het aantal besmettingen.

Lees ook: #Nomakeup: Maan en Geraldine Kemper maken indruk met natuurlijke foto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede coronagolf in België lijkt piek voorbij, aantal doden stijgt nog wel
Sluiten