Metro
Metro Binnenland 12 nov 2020 / 21:43 uur

Heel Nederland vaccineren gaat een jaar duren, denkt het RIVM

Het zal waarschijnlijk een heel jaar duren om iedereen (die dat wil) in ons land te vaccineren tegen het coronavirus.

Hans van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM, tempert tegenover de NOS de verwachting dat het nieuwe normaal snel ingeruild kan worden voor het oude normaal: „We zullen zeker het hele jaar wel bezig zijn met vaccinaties.”

Maximaal 11,7 miljoen keer vaccineren

Nederland krijgt de beschikking over maximaal 11,7 miljoen vaccins van Pfizer. Hoe het vaccineren precies wordt georganiseerd is volgens Van Vliet nog niet bekend, maar de voorbereidingen om Nederlanders massaal te vaccineren zijn ver genoeg, zegt Van Vliet. „Maar we zijn nog niet helemaal klaar.” Het is de bedoeling dat ouderen en kwetsbaren eerst gevaccineerd worden. Het is nog niet gezegd dat dat ook met het Pfizer-vaccin gebeurt, mogelijk komen er ook snel alternatieven op de markt die geschikter zijn.

Vaccin nog niet zelf  te kiezen

De testresultaten van andere vaccins, zoals het Oxford-vaccin van AstraZeneca en het Janssen-vaccin uit Leiden, worden binnenkort verwacht. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat die beter of juist minder goed werken voor ouderen dan het Pfizer-vaccin. Volgens Van Vliet kan pas als alle resultaten bekend zijn worden besloten welke groep welk vaccin krijgt. „Zeker in het begin zul je niet zelf kunnen kiezen.”

NOSop3 legde eerder in een filmpje uit of een snel ontwikkeld vaccin veilig is:

Wie gaat er prikken?

Wie precies de prikken moeten geven, zeker op grootschalige locaties, is nog onbekend. De NOS meldt: „Vaccineren is in de wet een zogeheten voorbehouden handeling. Dat betekent dat die zelfstandig uitgevoerd mag worden door een arts of een verpleegkundig specialist. Gewone verpleegkundigen mogen vaccineren in opdracht van een arts.”

Lees ook: Sterretjes mogen nog wel: ‘Niet knallend, maar sissend het jaar uit…’

Lees ook: ‘Nederlanders gelukkigst in de duinen, aan het strand, op de hei’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Heel Nederland vaccineren gaat een jaar duren, denkt het RIVM
Sluiten