Metro
Metro Binnenland 29 nov 2020 / 20:07 uur

‘Belgische bezoekers spelen rol bij drukte in Nederlandse steden’

Het was dit weekend flink druk in ons land. Zo moesten de winkels in Rotterdam eerder sluiten omdat er te veel mensen op de Black Friday-aanbiedingen afkwamen. Drukte in steden in het zuiden van het land is deels te wijten aan Belgische bezoekers, stelt het Veiligheidsberaad. In België zijn niet-noodzakelijke winkels dicht.

„In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten”, zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad tegen de NOS. „Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn”, zei Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is. Ook in Rotterdam zouden dit weekend veel auto’s met Belgische kentekens zijn gezien.

Afspraken

Ook de komende tijd blijven de niet-noodzakelijke winkels in België dicht. De toestroom van Belgische bezoekers wordt daarom een specifiek punt in het overleg van het Veiligheidsberaad met het kabinet morgen, meldt Bruls. Hij zegt dat burgemeesters er niet over gaan, maar vindt dat Nederland en België over de kwestie afspraken moeten maken.

Eerder vandaag maakte de burgemeester van Maastricht, Annemarie Penn, al een opmerking over bezoekers uit het buitenland. „Heel teleurstellend om te zien dat met name (buitenlandse) toeristen zich niet aan de maatregelen en adviezen houden!”, stelde ze op Twitter. In Maastricht werd vandaag code rood afgegeven wegens de drukte.

Minder druk dan vorig jaar

Oproepen om drukte te vermijden, hebben wel effect gehad. Dat zegt het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s zitten. „In het algemeen was het minder druk dan Black Friday vorig jaar.” Daar waar het wel te druk was, is ingegrepen door burgemeesters, bijvoorbeeld door winkels eerder te sluiten.

Met het oog op het sinterklaasfeest en kerst blijft het Veiligheidsberaad in gesprek met de Nederlandse detailhandel. „Met als doel coronaveilig winkelen in de decembermaand.”

Lees ook: Vuurwerkbom beschadigt huis burgemeester, politie legt illegale feesten stil

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Belgische bezoekers spelen rol bij drukte in Nederlandse steden’
Sluiten