Metro
Metro Binnenland 5 nov 2020 / 10:08 uur

Kabinet gaat ‘noodtoestand-wet voor rampen en oorlogen’ gebruiken voor avondklok

Premier Mark Rutte wil de noodtoestand-wet gebruiken om de avondklok in te stellen. Die wet geeft de regering allerlei noodbevoegdheden buiten het parlement om. De noodtoestand-wet is vastgesteld in 1996 en bedoeld voor rampen en oorlogen.

De premier gaat nu van deze noodwet gebruik maken. Dat meldt BNR op basis van bronnen rond het kabinet en bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Deze week maakte Rutte tijdens de persconferentie bekend een avondklok te willen instellen in regio’s waar de besmettingen blijven oplopen. Er kwam gisteren fel verzet; veel Tweede Kamer-leden zien zo’n avondklok absoluut niet zitten. Om de wet toch in delen van Nederland in te kunnen stellen, wil de premier de noodtoestand-wet, officieel ‘de Wet Buitengewone Bevoegdheden Burgerlijk Gezag’, activeren.

Noodtoestand-wet nog nooit gebruikt

Deze noodtoestand-wet uit 1996 is nog nooit gebruikt. Het is een wet die de overheid allerlei noodbevoegdheden geeft en die bestaande wetgeving en burgerrechten kan inperken. De wet geldt in rampscenario’s als oorlogen en dijkdoorbraken.

Artikel 8 van de wet maakt het mogelijk een avondklok in te stellen. Er wordt dan een koninklijk besluit genomen door de premier om de wet in werking te stellen met als doel een avondklok mogelijk te maken. Dat gaat dus buiten het parlement om.

Kabinet gaat 'noodtoestand-wet voor rampen en oorlogen' gebruiken voor avondklok
Premier Mark Rutte gisteren tijdens het plenair debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP.

Aantal coronaregels versoepeld

Er zijn ook een aantal strengere coronaregels iets aangepast. Officieel mogen de komende twee weken bij uitvaarten maximaal dertig mensen aanwezig zijn, maar in „bijzondere omstandigheden” mogen dat er toch meer dan dertig zijn. Een voorstel van de SGP tijdens het coronadebat werd gisteren door de hele Tweede Kamer gesteund. Premier Mark Rutte had vlak daarvoor al toegezegd dat hij een ontheffing mogelijk vond in speciale situaties.

Ook mogen buurthuizen en bibliotheken wel openblijven voor georganiseerde activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding en „georganiseerd en besloten” dagbesteding voor kwetsbare personen. Ook kunnen mensen met problemen nog op afspraak terecht bij buurthuizen, gaf Rutte aan op aandringen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Boeken afhalen

Vanaf gisteravond moeten bibliotheken en buurthuizen, net als theaters, musea en bioscopen, hun deuren twee weken lang gesloten houden. Dat is belangrijk om het aantal reisbewegingen en vooral contactmomenten in te perken. Maar omdat de bieb en het buurthuis een belangrijke maatschappelijke functie hebben, bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn, komt er toch een kleine uitzondering. Zolang de „inloopfunctie” maar dichtgaat, mogen er wel activiteiten worden georganiseerd.

Rutte gaf ook aan dat het nog mogelijk is om boeken af te halen bij bibliotheken. Tijdens de sluiting in het voorjaar was dat ook het geval.

Het voorstel van Klaver om wat te regelen zodat sommige mensen nog terecht kunnen bij bibliotheken en buurthuizen, kon op steun van de volledige Tweede Kamer rekenen. Veel partijen uitten hun onvrede over de maatregel van het kabinet om de deuren van deze locaties voor twee weken te sluiten, terwijl warenhuizen en bouwmarkten wel open mogen blijven.

Lees ook: Fel verzet tegen avondklok, maar Rutte houdt maatregel achter de hand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet gaat ‘noodtoestand-wet voor rampen en oorlogen’ gebruiken voor avondklok
Sluiten