Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 3 nov 2020 / 19:28 uur

‘Het gaat niet goed genoeg’, daarom extra coronamaatregelen

„Er is alle aanleiding voor nieuwe coronamaatregelen. Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg.”

Dat waren vanavond de woorden van premier Rutte tijdens de inmiddels welbekende persconferentie over het coronavirus. „Ik weet niet hoe het u vergaat, maar elke dag voel ik mijn bloeddruk licht stijgen als de nieuwe besmettingscijfers eraan komen”, geeft de premier toe.

Pompen of verzuipen

Rutte ziet dat het iets beter gaat met die cijfers, maar: „In veel ziekenhuizen is het pompen of verzuipen. Mensen met andere aandoeningen krijgen geen zorg. Daarom is er alle aanleiding voor extra maatregelen. Uit solidariteit met mensen die werken in de zorg en uit solidariteit met mensen die een andere aandoening hebben dan corona.”

„We hopen op een nieuwe fase”, zegt Rutte. „Een fase waarin er langzaam aan weer meer kan.” Tot die tijd: extra maatregelen dus, twee weken lang. Op woensdag 18 november gaan we weer terug naar de gedeeltelijke lockdown die we nu kennen. Die zal in ieder geval tot half december duren. „Zwaar”, zegt de premier, „maar het kan niet anders. We willen naar het niveau van voor de zomer en moeten daarom volhouden tot midden december.”

De nieuwe coronamaatregelen

De volgende extra maatregelen gaan morgenavond om 22.00 uur in:

• Blijf zoveel mogelijk thuis en maak geen niet-noodzakelijke reizen. Rutte: „Ga niet gezellig winkelen. Vraag je altijd af of je wel de deur uit moet.”

• De groepsgrootte buiten gaat van vier naar maximaal twee, huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd. De premier: „En nodig thuis maximaal nog maar twee mensen per dag uit (waren er drie, red.), ook hier kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd.”

• Theaters, musea, bibliotheken, bioscopen, buurthuizen, verenigingsgebouwen, dierentuinen, pretparken, zwembaden en sexclubs (alle publiek toegankelijke locaties) gaan de komende twee weken dicht.

• In sportscholen mogen veertien dagen lang geen groepslessen meer worden gegeven. Individueel sporten mag er wel.

• Zeer dringend advies: reis tot half januari niet naar het buitenland. Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Check hiervoor het actuele reisadvies.

Zware regionale coronamaatregelen dreigen

Rutte, die de persconferentie samen met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaf, meldt dat zware regionale maatregelen in de maak zijn en waar nodig eventueel worden ingezet. „Denk dan aan het sluiten van scholen, extra sluitingen in de detailhandel en het instellen van een avondklok.”

De premier sloot af met het feit dat streng handhaven belangrijk wordt. „Een kleine groep mag het niet verpesten voor de rest. Wie nu nog denkt dat het okay is om met honderd man een feestje te bouwen, moet niet van die strenge handhaving opkijken.” En over eenzaamheid die weer dreigt: „Let een beetje op elkaar. Elkaar wat aandacht geven is belangrijk.”

Op de website van de Rijksoverheid lees je een uitgebreid overzicht van de coronamaatregelen vanaf morgenavond.

Lees ook: Aantal positieve coronatesten weer gedaald, meer mensen opgenomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Het gaat niet goed genoeg’, daarom extra coronamaatregelen
Sluiten