Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 27 nov 2020 / 09:55 uur

Horeca luidt de noodklok en wil uiterlijk 12 januari open: ‘Liever eerder’

De horeca in ons land luidt de noodklok. „Een fors deel van onze sector staat om omvallen. Aanvullende steun en openingsperspectief zijn de laatste redmiddelen.”

Veel dingen in ons land gaan ‘gewoon’ door. Je kunt naar de bios, het zwembad in duiken of een goed boek lenen in de bieb. Maar je zou maar eigenaar zijn van een café of restaurant. Horecazaken zijn door het coronavirus dit najaar al tijden lang ‘op slot’, slechts bezorgen en afhalen behoren nog tot de mogelijkheden. Het hele afgelopen voorjaar was dat ook al het geval. Het is nog amper voor te stellen wanneer je favoriete kroeg de deur open had staan. Was dat niet ergens in de zomer?

Toekomstperspectief weggeblazen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen – waaronder het laatste OMT advies – en gesprekken die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) voert met de overheid en MKB-Nederland lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen voor medio januari uitermate klein. KHN vindt dat het toekomstperspectief deze week volledig is weggeblazen: „De financiële gevolgen vanwege de overheidsmaatregelen zijn desastreus”, luidt de organisatie vanmorgen de noodklok.

„Dit zorgt voor een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende anderhalve maand. KHN maakt zich daarom grote zorgen over het toekomstige horecalandschap.” Uit een recente enquête van KHN blijkt dat horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50 procent zal dalen ten opzichte van 2019.

Inmiddels is er door ondernemers 3,5 tot 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. De reserves zijn nu op, horecabedrijven staan op omvallen en de sector kan niet langer wachten op openingsperspectief, zo klinkt het in een brandbrief. „De horeca kan en wil op een veilige manier – volgens protocol en mét slimme maatregelen – zo snel mogelijk de deuren openen, maar dat wordt gezien de uitspraken van de laatste dagen dan na de kerstvakantie. Aanvullende steun op korte termijn is keihard noodzakelijk om te voorkomen dat meer dan de helft van de sector op korte termijn failliet gaat. KHN roept het kabinet op daar per omgaande uitsluitsel over te geven.”

Horeca wil uiterlijk 12 januari weer open

KHN maakt zich hard voor een snelle heropening van de horecasector. „Achter de schermen wordt er met partners veel gedaan om tot veilig en verantwoorde heropening te komen, maar de ministeries staan hierin grotendeels stil. Er is geen perspectief en aanvullende steun blijft veel te lang uit. De branche staat op omvallen. Gezondheid en verantwoord ondernemen in de horeca hoeven elkaar zeker niet te bijten. KHN heeft richting de heropening concrete voorstellen voor gerichte extra maatregelen opgenomen in het al bestaand horeca-protocol. Bijvoorbeeld het aanwijzen van een corona-coördinator die verantwoordelijk is voor de naleving van de coronaregels in het bedrijf. Met die maatregelen moet een verantwoorde opening van de horeca mogelijk zijn. Liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk na de kerstvakantie op 12 januari.”

Extra steun horeca nú gevraagd

100 procent verplichte sluiting, betekent 100 procent compensatie, zo vindt de belangenbehartiger die met een lobby bezig is. Extra financiële ondersteuning bovenop het bestaande steunpakket is keihard noodzakelijk. „Begin december komt hier ook een Kamerbrief over, maar de horeca kan daar niet langer op wachten. De problemen zijn nu! Bij een groeiende groep horecaondernemers loopt het water inmiddels naar binnen, dat ze bijna in staat zijn om de zaak gewoon open te gooien.”

Een graphic van de huidige slechte cijfers in de horeca

Wanhoop nabij

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: „Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos. De volksgezondheid staat voor de horeca ook op nummer 1, dit hebben we de afgelopen negen maanden bewezen. We zoeken absoluut niet de randen op, maar de hele sector wordt nu opgeofferd voor de volksgezondheid, terwijl er geen evenredige steun en perspectief wordt geboden. Dit is niet eerlijk tegenover alle ondernemers die hun levenswerk in rook zien opgaan, met pijn in het hart afscheid moeten nemen van betrokken medewerkers en op korte termijn – zonder extra steun – niet eens meer open kunnen omdat ze failliet zijn.”

Lees ook: Openbaar vervoer moet dienstregeling flink afschalen wil het overleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Horeca luidt de noodklok en wil uiterlijk 12 januari open: ‘Liever eerder’
Sluiten