Metro
Metro Openbaar vervoer 27 nov 2020 / 06:57 uur

Openbaar vervoer moet dienstregeling flink afschalen wil het overleven

Het openbaar vervoer zal volgend jaar de bestaande dienstregeling moeten afschalen met 10 procent. De sector is zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Met het verminderen van de ritten hopen ov-bedrijven te kunnen overleven.

Dat zeggen branchevereniging OV-NL en verschillende ov-bedrijven in gesprek met BNR Nieuwsradio.

Minder gebruik ov

Er wordt nu zo min mogelijk gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Maar de verwachting van OV-NL is dat dit na de coronacrisis ook nog zo zal zijn. Dat komt omdat veel mensen waarschijnlijk (gedeeltelijk) thuis blijven werken. De bus, tram, metro en trein blijven dan ook nog vrijwel leeg. En dat brengt geldproblemen met zich mee.

dienstregeling
De dienstregeling vermindert met 10 procent. Foto: ANP.

De ov-bedrijven krijgen 93 procent van de kosten vergoed door de overheid, als compensatie voor het grote verlies van dit jaar. Voor de overige 7 procent moeten de bedrijven zelf opdraaien. Dat zorgt voor honderden miljoenen euro’s aan verlies. Maar die dekking geldt nog tot juli volgend jaar.

Afschalen dienstregeling

Om dat grote verlies te overleven, moeten er dus kosten worden bespaard. Als er geen geld vanuit de overheid bijkomt, wordt de dienstregeling teruggeschroefd. OV-NL verwacht dan dat gemiddeld op alle ov-trajecten – bus, tram, metro en trein – ongeveer 10 procent afgeschaald wordt.

Lees ook: Gommers: ‘Sla kerst maar een jaar over’, andere Europese landen versoepelen wel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Openbaar vervoer moet dienstregeling flink afschalen wil het overleven
Sluiten