Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Burgemeesters: landelijk messenverbod voor jongeren is nodig

Steeds meer minderjarigen zijn betrokken bij steekincidenten. Het aantal minderjarigen dat verdacht wordt van een steekincident is zelfs meer dan verdubbeld in de afgelopen drie jaar. In 2017 ging het om 160 jongeren, in 2019 om 380. Daarom vindt een ruimte meerderheid van de burgemeesters in ons land dat er een landelijk messenverbod voor jongeren ingevoerd moet worden.

Ruim 70 procent van de 194 ondervraagde burgemeesters is voorstander van zo’n messenverbod.

In een aantal gemeenten, waaronder sinds vorige week Zaanstad, geldt al een verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen zoals messen en slagwapens. De burgemeesters denken echter dat het duidelijker is als er voor het hele land één lijn getrokken wordt. Dat meldt de NOS op basis van de enquête onder burgemeesters.

Het is al verboden om een steekwapens zoals bijvoorbeeld vlindermessen en stiletto’s bij je te hebben, maar een mes korter dan 28 centimeter mag nog wel. Als echter duidelijk is dat je het mes wil gebruiken om iemand te verwonden, kan de politie het wel in beslag nemen.

Kluisjescontrole op scholen

Om een eventueel landelijk (of gemeentelijk) messenverbod te handhaven, verwachten burgemeesters dat kluisjescontroles op scholen veel resultaat zal leveren. Bijna 80 procent van de burgemeesters die voorstander zijn van een verbod, ziet dat als een effectief middel. Daarnaast denkt 58 procent dat preventief fouilleren op straat helpt om het messenverbod te kunnen handhaven.

Bijna een kwart van de burgemeesters, 22 procent, is voorstander van een verbod op het dragen van messen. 14 procent vindt dat het verboden moet worden messen te verkopen aan jongeren. Daarbij is 36 procent voor een messenverbod in combinatie met een verbod op het verkopen van messen.

In september stopten Xenos, HEMA en de Action al met het verkoop van messen aan jongeren.

Lees ook: In China is het weer tijd voor de volkstelling: onderzoekers bellen overal aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.