Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 1 nov 2020 / 13:34 uur

In China is het weer tijd voor de volkstelling: onderzoekers bellen overal aan

In China wordt een keer in de tien jaar een nationale volkstelling gedaan. En vanaf vandaag is het weer zover: er wordt gekeken hoeveel inwoners het land telt. En dat doen ze op een ietwat arbeidsintensieve manier.

Bij iedere voordeur wordt aangebeld om te checken wie er wonen. Miljoenen onderzoekers worden voor deze monsterklus ingezet. Zij gaan vanaf vandaag informatie verzamelen over de gezinnen. Denk hierbij aan leeftijd, opleiding, beroep, burgerlijke staat en migratiestatus.

China telt 1,339,724,852 inwoners

China is het land met de meeste inwoners. In 2010 telden de onderzoeker 1,3 miljard inwoners (1,339,724,852 om precies te zijn). Dat is een toename van bijna 74 miljoen ten opzichte van 10 jaar eerder. Ter vergelijking: dat zijn meer mensen dan in Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk wonen. De verwachting is dat de onderzoekers nu 100 miljoen inwoners meer gaan tellen dan in 2010.

De autoriteiten schakelen zo’n 7 miljoen ambtenaren en vrijwilligers in om de volkstelling uit te voeren. Dat betekent dat iedere onderzoeker 250 mensen krijgt toegewezen.

Het onderzoek duurt twee maanden en vindt plaats in alle uithoeken van het land: van de wolkenkrabbers in Shanghai tot de bergdorpjes in Tibet. Onderzoekers krijgen dit jaar voor het eerst toegang tot mobiele apps om alle gegevens te verwerken. Over ongeveer twee jaar is alle data verwerkt en maakt het nationale statistiekbureau belangrijke informatie bekend.

In China is het weer tijd voor de volkstelling: onderzoekers bellen overal aan
Van grote steden tot kleine dorpjes (zoals dit dorpje Zhaoxing): bij iedere voordeur bellen de onderzoekers ergens in de komende twee maanden aan. Foto: Getty Images.

Waarom is de Chinese volkstelling zo belangrijk?

Uit het grootschalige onderzoek moet uit onder meer blijken wat het effect is geweest van de versoepeling van de eenkindpolitiek. Die is ingevoerd in de jaren zeventig om de groei van de bevolking af te remmen. Sinds een paar jaar mogen stellen twee kinderen krijgen, maar dat heeft voor zover bekend nog niet geleid tot een babyboom.

Het is de zevende keer dat de nationale volkstelling in China plaatsvindt. Het idee is om op deze manier zo nauwkeurig mogelijke informatie te verkrijgen, zodat het welzijn van de mensen naar een hoger niveau kan worden gebracht. Lokale overheden maken namelijk niet altijd de geboortecijfers bekend. Een goede en nauwkeurige nationale volkstelling is daarom van belang.

Lees ook: Verbazingwekkende foto van zwembadfeest Wuhan (China) gaat viral

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
In China is het weer tijd voor de volkstelling: onderzoekers bellen overal aan
Sluiten