Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Rutte wordt strenger: ‘Elke beperkende maatregel nemen die nodig is’

Waar premier Rutte vaak eerst de Nederlanders prijst die zich wél aan de coronamaatregelen houden, wordt zijn toon strenger. „Stop eens met dat gedebatteer. Volg gewoon de noodzaak dat we het met z’n allen moeten doen.”

Het kabinet is bereid om elke beperkende maatregel te nemen die nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Premier Mark Rutte maakte dat vanmiddag duidelijk tijdens zijn wekelijkse ministerraad. Over welke maatregelen denkbaar zijn, wilde hij niet speculeren. Ook wil hij niet ingaan op de discussies die het kabinet daarover voert.

Te veel bewegingen, vindt Rutte

„Het doel is de totale optelsom van de bewegingen van mensen en het aantal contactmomenten terug te brengen”, aldus Rutte. Hij wees erop dat de meeste horeca netjes omgaat met de maatregelen, net als theaters en sportscholen, maar de netto optelsom ervan is volgens hem dat er heel veel bewegingen zijn van mensen.

Dit weekend zouden volgens deskundigen de eerste resultaten zichtbaar moeten zijn van de extra maatregelen die in zes regio’s werden genomen, waar de horeca eerder dicht moest en de maximale groepsgrootte verkleind werd. De enorme stijgingen van het aantal besmettingen in de afgelopen week en vooral laatste dagen, vallen tegen, erkende Rutte. Daarvan zou je meer moeten terugzien. Hij wil dat nader laten analyseren.

Een foto van de zaal van de persconferentie van Mark Rutte
Het zaaltje waarin premier Rutte vandaag zijn persconferentie gaf. Foto: ANP / Remko de Waal

Rutte stak de hand ook in eigen kabinetsboezem. Het is het kabinet niet voldoende gelukt om de „urgentie” rondom het toenemende aantal coronabesmettingen over te brengen, gaf hij tijdens de persconferentie toe.

Ook is er nu minder zicht op de groei van het virus, nu de aantallen zo sterk oplopen en het bron- en contactonderzoek vrijwel overal is afgeschaald door de GGD. „Daarmee kun je wel degelijk ons verwijten maken, zeker”. Rutte zegt „zeker niet weg te willen lopen” voor fouten die het kabinet heeft gemaakt. „Als er fouten zijn gemaakt, ben ik de eerste om dat toe te geven.”

‘Met z’n allen is cruciaal’

De premier roept wel op te stoppen met het ter discussie stellen van de maatregelen die het kabinet heeft genomen. „Volg nou wat wij noodzakelijk achten dat we het met z’n allen doen. Dat is echt cruciaal. Dan kunnen we het snel onder controle krijgen.”

Een uitgebreide evaluatie van het kabinetsoptreden moet nog even wachten, vindt Rutte. Maar het is wel belangrijk om te evalueren. Het kabinet heeft overigens na de eerste golf al een brief aan de Kamer gestuurd met daarin de ‘geleerde lessen’ uit de crisis.

Begin volgende week wordt duidelijk of Nederland weer strengere coronamaatregelen voor de kiezen krijgt. Los daarvan komt het kabinet sowieso met een ‘roadmap’, zei Rutte. „Dat moet vrij voorspelbaar zijn en zeggen: bij dat type niveau van besmettingen kun je dit type maatregelen verwachten, zowel regionaal als landelijk. Daar zijn we al een heel eind mee.”

Lees ook: Stijging coronabesmettingen gaat iets minder snel, wel weer dagrecord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.