Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Landelijke kerkorganisatie: Kerken, neem je verantwoordelijkheid

Het kerkelijke samenwerkingsverband CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) vraagt kerken hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de bestrijding van het coronavirus.

Zo roept de organisatie kerken op „hun verantwoordelijkheid te nemen als deel van de Nederlandse samenleving en met inachtneming van de eigen plaatselijke situatie het aantal bezoekers terug te brengen, zo mogelijk en bij voorkeur tot het maximum van 30″.

Te veel mensen in kerken nog wel wenselijk?

Dat liet het CIO vandaag weten na een gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Er werd gesproken over het oplopende aantal besmettingen en de vraag of kerkdiensten met veel mensen dan wel wenselijk zijn.

Een foto van minster Grapperhaus die praat met de kerken
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid. Foto: ANP / Remko de Waal

Volgens het CIO is tijdens het gesprek, waarbij verschillende lidkerken van het CIO aanwezig waren, „de ernst van de oplopende besmettingen in Nederland samen onder ogen gezien”.

„Bij kerken is er een bereidheid het aantal bezoekers in kerkdiensten substantieel af te schalen. Hierbij is het dringende advies van 5 oktober leidend, inclusief het dragen van mondkapjes en het beperken van zingen”, aldus het CIO. Op 5 oktober zei Grapperhaus dat kerken vrijwillig teruggaan naar dertig mensen per dienst. Maar niet alle kerken waren blij met die afspraak.

https://twitter.com/kijkditff/status/1314608741363396610

Kerken nemen meer maatregelen

„De gemeenschappen hebben uitgesproken zich in te spannen om af te schalen in aantallen en meer maatregelen te nemen zoals de bevordering van het dragen van mondkapjes en geen samenzang”, laat Grapperhaus weten. „We blijven met elkaar in overleg de komende periode.”

Afgelopen weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend was geworden dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst meerdere diensten hield met elk zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen. Of de kerk in Staphorst het bezoekersaantal verlaagt naar aanleiding van het gesprek met Grapperhaus, laat de kerk afhangen van een advies hierover van de landelijke koepel van de Hersteld Hervormde Kerk, zegt een woordvoerder. Eerder deze week was men er in Staphorst nog niet uit.

Landelijke koepel ‘is om’

Het landelijk bureau van de Hersteld Hervormde Kerk adviseert de aangesloten kerken het aantal bezoekers van kerkdiensten „substantieel” te verlagen. Verder moet er een „hernieuwde bezinning komen op de wijze en frequentie van de samenzang”. Ook moeten er bij het in- en uitgaan van de kerk mondkapjes worden gedragen, aldus het advies.

Het advies werd vanavond bekendgemaakt op de website van de kerkgemeenschap. Wat een „substantiële teruggang” inhoudt, is niet duidelijk gemaakt. In het advies worden geen aantallen bezoekers genoemd.

Lees ook: Veel zorgmedewerkers voelen zich niet klaar voor tweede coronagolf

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.