Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Wéér advies over mondkapje van kabinet: ‘Zet ‘m niet steeds op en af’

Het kabinet adviseert gebruikers van een mondkapje om het niet telkens op en af te zetten, maar het vooral continu te dragen op plekken die zowel buiten als overdekt zijn. Ondertussen blijft Jaap van Dissel van het RIVM bij zijn standpunt: „Een gewoon mondkapje heeft weinig effect.”

Dat staat in de verduidelijking van het mondkapjesadvies dat het kabinet vandaag op de site van Rijksoverheid heeft geplaatst. Het is het derde advies over het mondkapje in vijf dagen. Maandag ging het om een advies over het dragen van mondkapjes in winkels in vier veiligheidsregio’s, midden in de week werd dat op aandringen van de Tweede Kamer verruimd naar het hele land en nu is op de genoemde website een ‘compleet advies’ opgesteld.

Mondkapje kan risico op besmettingen ook verhogen

Het vaak op en af doen van een mondmasker verhoogt het risico op besmettingen, omdat het virus mogelijk van handen naar gezicht of andersom wordt gebracht. In principe geldt het draagadvies alleen voor binnenruimtes, maar bezoekers van attractieparken, dierentuinen, treinstations en andere plekken die deels overdekt zijn, worden dus aangespoord ook buiten het mondkapje op te houden. Datzelfde geldt voor winkelend publiek dat van de ene naar de andere gaat.

Er wordt gekeken of mensen met weinig geld hun mondkapje via de gemeente of de voedselbank kunnen krijgen. De ChristenUnie had hier eerder op aangedrongen. De uitwerking hiervoor ligt bij de gemeentes.

Van Dissel ziet een buitengewoon gering effect

Het veelvuldige gebruik van mondkapjes in andere landen, de druk van de publieke opinie in eigen land, of zelfs een rechtstreekse oproep van zijn beroemde Amerikaanse evenknie Anthony Fauci: Jaap van Dissel blijft bij zijn standpunt. De directeur Infectieziekten bij het RIVM herhaalt desgevraagd dat mondkapjes volgens hem „een buitengewoon gering effect” hebben op de pogingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Van Dissel vindt dat door het gedrag van mensen (anderhalve meter afstand houden) het virus teruggedrongen kan worden.

Een foto van Jaap Dissel die twijfelt aan het mondkapje
Jaap van Dissel, directeur RIVM na afloop van een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. Foto: ANP / Bart Maat

In een interview met de NOS dat morgen volledig online wordt gepubliceerd, noemt hij het recente besluit van het kabinet om mondkapjes in publieke binnenruimten dringend te adviseren daarom vooral een politiek besluit en niet zozeer een dat op medische gronden is gebaseerd.

Sinds het begin van de coronacrisis benadrukt Van Dissel weinig heil te zien in het dragen van niet-medische mondkapjes, vooral omdat het een gevoel van schijnveiligheid zou kunnen oproepen en de aandacht van andere regels mogelijk afleidt.

https://twitter.com/AukevanEijsden/status/1312074042405515265

‘Mondkapje dragen niet altijd mogelijk’

Het kabinet erkent dat het dragen van een mondkapje niet altijd goed mogelijk is, bijvoorbeeld tijdens het sporten. In de sportschool en in het zwembad wordt alleen het personeel – voor zover mogelijk – geadviseerd het kapje te dragen.

Woensdag kondigde premier Mark Rutte aan dat er een landelijk mondkapjesadvies geldt voor alle plekken „waar je de hemel niet ziet”. Als voorbeelden noemde hij toen winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages en benzinestations. Bij contactberoepen zoals kappers dienen zowel de dienstverlener als de klant een mondkapje te dragen. In restaurants, cafés of concertzalen is het dragen van een mondkapje niet meer nodig wanneer de bezoeker eenmaal zit. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid meldde vandaag „dat het kwestie van wennen wordt, voordat iedereen er eentje draagt”.

Advies vanaf 13 jaar

Het advies geldt voor iedereen vanaf 13 jaar. Het gaat om niet-medische mondkapjes. Medische mondkapjes zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik in de zorg, benadrukt het kabinet.

Vooralsnog wordt het dragen van een mondkapje niet verplicht. Mocht het nodig zijn, dan komt die verplichting er mogelijk toch, zei zorgminister Hugo de Jonge eerder vandaag. „Maar laten we het eerst eens op deze manier doen.” Juridisch zitten er behoorlijk wat haken en ogen aan een mondkapjesplicht. „Dan krijg je een discussie over grondrechten en dergelijke die toch echt wat moeilijker ligt”, zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie).

Lees ook: Rotterdam heeft allereerste fysieke Xiaomi Mi Store van de Benelux

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.