Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: kwestie van wennen voordat iedereen mondkapje draagt

Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is het waarschijnlijk „een kwestie van wennen” voordat Nederland massaal het advies opvolgt om in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen.

„Als het nodig blijkt op enig moment, dan kan het altijd nog een verplichtender vormgeving krijgen. Maar laten we het eerst eens op deze manier doen.”

hugo de jonge, vaccinatiebewijs, coronacheck-app
Minister Hugo de Jonge. Foto: ANP

Eerst het advies

Justitieminister Ferd Grapperhaus ziet voorlopig nog niets in een draagplicht. „Laten we nou eerst met elkaar gewoon dit dringende advies doen”, zegt hij. „Je hoeft niet altijd iets in de wet verplicht te stellen, met straf en dergelijke.” Bovendien houden volgens de bewindsman veel mensen zich aan dat advies.

Aan het verplicht stellen van mondkapjes zitten bovendien behoorlijk wat haken en ogen. „Om een verplichting op te leggen, zouden we echt de wet moeten aanpassen”, aldus Grapperhaus. „Dan krijg je wel een discussie over grondrechten en dergelijke, die toch echt wat moeilijker ligt.”

Dringend advies mondkapje

Het kabinet heeft zich lange tijd verzet tegen het gebruik van mondkapjes in strijd tegen het coronavirus. De maatregel zou schijnveiligheid bieden en de naleving van belangrijkere regels, zoals 1,5 meter afstand, in de weg staan.

Deze week kwam premier Mark Rutte toch met een dringend advies om in de openbare binnenruimtes mondkapjes te dragen. Dat deed hij tijdens een coronadebat, op aandringen van vrijwel de gehele Tweede Kamer.

Burgemeesters voor landelijke plicht

Tot die tijd was het slechts nog een advies voor de grote steden waarin het aantal besmettingen snel oploopt, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Al snel bleek dat velen liever hebben dat een mondkapje voor heel Nederland verplicht wordt.

Zo lieten meerdere burgemeesters van het Veiligheidsberaad weten dat ze voor de invoering van een mondkapjesplicht zijn. Mensen moeten zich volgens burgemeesters bewust worden dat zij zich aan de maatregelen moeten houden. Mondkapjes kunnen hier volgens hen bij helpen.

Lees ook: Mondkapjes ook op middelbare scholen dringend geadviseerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge: kwestie van wennen voordat iedereen mondkapje draagt
Sluiten