Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Rutte overlegt op Catshuis over snelle stijging besmettingen

Een deel van het kabinet overlegt vandaag onder leiding van premier Mark Rutte weer met deskundigen, onder wie Jaap van Dissel van het RIVM, over de aanpak van de coronacrisis. Het is dinsdag twee weken geleden dat het kabinet een gedeeltelijke lockdown afkondigde.

Sinds het aankondigen van de lockdown, blijft het aantal besmettingen stijgen. Zo werden er vrijdag voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen gemeld (later bijgesteld naar 9996).

‘Alle scenario’s op tafel’

Premier Rutte maakte eerder deze week al bekend dat alle scenario’s op tafel liggen, mocht het besmettingscijfer niet dalen. Het kabinet onderneemt dan aanvullende stappen. Er zou zelfs een avondklok mogelijk zijn, zegt de premier desgevraagd. Maar door de maatregelen die al zijn getroffen, zoals het verbod op alcohol op straat en het sluiten van de horeca, „begint het in zijn effect te lijken” op een avondklok.

Mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown zijn volgens het kabinet echter pas in de loop van deze week te zien. Vrijdag wees Rutte er nog op dat de eerste volle dag dat de nieuwe maatregelen van kracht waren twee dagen na de aankondiging was.

Het kabinet maakt deze week de balans op van de resultaten van de gedeeltelijke lockdown. Het is nog niet zeker of er dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge komt. Mogelijk is die een paar dagen later.

10.221 nieuwe besmettingen

Vandaag meldde het RIVM 10.221 nieuwe besmettingen. Een deel van die cijfers hoort echter bij gisteren, toen er een storing was bij de GGD. Gisteren werden er 8669 nieuwe coronagevallen gemeld. Onbekend is hoeveel cijfers van vandaag eigenlijk bij gisteren horen. „Het gemiddelde van de cijfers van vandaag en morgen geeft straks een getrouwer beeld”, meldde het ministerie van Volksgezondheid gisteren.

In de ziekenhuizen zijn 32 mensen met een coronabesmetting opgenomen. Op de intensive care-afdelingen liggen echter 11 patiënten minder dan gisteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.