Metro
Metro Binnenland 16 okt 2020 / 16:01 uur

‘Alle volwassenen die niets met lesgeven hebben te maken, moeten de school uit’

Sorry onder andere luizenmoeders en -vaders, maar als het aan de vakbond ligt, mogen jullie voorlopig niet de school in.

Onderwijsvakbond AOb wil dat scholen in verband met het coronavirus alle volwassenen uit de schoolgebouwen weren die niets te maken hebben met lesgeven. De bond vraagt het kabinet verplicht te stellen dat ouderavonden, studiedagen, en vergaderingen met collega’s in de virtuele ruimte worden gedaan en dat ouders van leerlingen voorlopig niet in de schoolgebouwen welkom zijn.

Uit de school

Volgens de bond neemt sinds het aankondigen van de laatste maatregelen van het kabinet de ongerustheid in het onderwijs toe. „Als vakbond voor onderwijspersoneel willen wij ook graag dat het onderwijs kan doorgaan, maar dat moet wel zo veilig mogelijk. Laat onderwijs alleen nog het lesgeven zijn en schrap alle zaken die niet fysiek hoeven,” stelt Jelmer Evers, vicevoorzitter van de AOb. „En stel dit dan ook verplicht voor alle scholen. De samenleving gaat meer op slot, mede om de scholen open te kunnen houden. Scholen moeten dus nu de focus leggen op hun kerntaak: lesgeven.”

Lees ook: Dit zegt minister Slob over de eventuele sluiting van scholen

Koste wat het kost

De bond zegt dat het onderwijspersoneel verdeeld is over de coronamaatregelen. „Sommige leden willen de scholen koste wat kost openhouden, anderen zouden liever zien dat ze morgen dichtgaan”, zegt Evers, die zich ook hard maakt voor investeren in leraren. „En dan is er een grote middengroep die wel wil dat de scholen open blijven, maar die zich ook zorgen maken over hun veiligheid, die van hun leerlingen en van hun naasten.” De AOb eist daarom duidelijkheid van het kabinet. „Onze regering moet deze beslissingen nemen.”

De vakbond CNV Onderwijs roept vandaag schoolbesturen op om leraren alleen in te zetten voor het lesgeven om ze te beschermen tegen overbelasting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Alle volwassenen die niets met lesgeven hebben te maken, moeten de school uit’
Sluiten