Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 27 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Bye bye bindend studieadvies: ‘Eindelijk afgerekend met deze perverse prikkel’

Het bindend studieadvies (bsa), dat studenten in het hoger onderwijs en op de universiteit aan het einde van het eerste studiejaar krijgen en waardoor zij mogelijk moeten stoppen met de studie, moet worden afgeschaft. Daar moet een niet-bindend advies voor in de plaats komen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie daarvoor van GroenLinks-lid Lisa Westerveld.

„Heel blij mee!”, twittert Westerveld. Felicitaties komen uit alle (studenten)hoeken, van ‘zittend’ student tot de oud-voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. „Super mooi, gefeliciteerd!” Anderen vragen zich hardop af hoe het bsa nu gaat heten. „DASA? Dringend Adviserend Studieadvies?”

Grote mijlpaal

Het einde van het bsa betekent een grote mijlpaal voor de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) die al jaren strijdt voor een alternatief. Volgens de vakbond heeft het bsa een averechts effect en zorgt het systeem voor onnodige, oplopende kosten. „De meerderheid van de studenten die geen bindend studieadvies kreeg, stapte de afgelopen jaren alsnog over naar eenzelfde studie bij een andere onderwijsinstelling, maar daardoor wel met vertraging. Het is meer dan terecht dat er nu eindelijk wordt afgerekend met deze perverse prikkel”, stelt LSVb-voorzitter Lyle Muns, inmiddels een steeds bekender gezicht in verschillende media.

Studievertraging betekent namelijk extra studieschuld. Daarmee lijkt het merendeel van de studenten dat een negatief BSA krijgt vooral gebaat te zijn bij extra studiebegeleiding en ondersteuning, niet iemand die hen de deur wijst, stelt de LSVb.

De bond stelt ook dat het bsa bijdraagt aan de toch al hoge druk die studenten ervaren. In combinatie met „de belachelijk hoge schulden waar zij zich in moeten steken” leidt die druk tot veel mentale problemen.

Studieadvies

Instellingen hanteren verschillende voorwaarden, zoals een minimum aan studiepunten in het eerste studiejaar, waar de student aan moet voldoen om de opleiding te mogen vervolgen. Vanwege de coronacrisis is het bsa al opgeschort. Studenten die vanwege corona vertraging oplopen, kunnen ook het volgende studiejaar gebruiken om aan de voorwaarden te voldoen.

Lees ook: Slob over sluiting scholen: als het moet, moet het.

Afbreuk

Volgens Westerveld doet het bsa afbreuk aan de eigen verantwoordelijkheid van de student. Ook zou het studenten belemmeren om bestuursactiviteiten of vrijwilligerswerk te doen. Bovendien volgen veel afgewezen studenten na een negatief bsa dezelfde opleiding, maar dan dus aan een andere instelling.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) staat welwillend tegenover het plan. Eerder zei ze dat instellingen door het bsa studenten in feite „aan het rondpompen” waren. „Dat was dus niet hoe het bedoeld was.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bye bye bindend studieadvies: ‘Eindelijk afgerekend met deze perverse prikkel’
Sluiten