Metro
Metro Binnenland 20 okt 2020 / 06:35 uur

Overtreed je de coronaregels? Dan krijg je nu (nog) sneller een boete

Het eerste weekend nadat de nieuwe coronaregels ingingen, kregen al 430 mensen een boete. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s waarschuwden gisteren echter dat je zo’n boete nu nóg sneller krijgt.

Na afloop van het Veiligheidsberaad kwam minister Grapperhaus met de waarschuwing. Iemand die bijvoorbeeld na 20.00 uur alcohol op straat drinkt of met meer dan drie anderen samenkomt, krijgt na één waarschuwing meteen een boete. Bovendien gaan politiemensen en boa’s de namen noteren van mensen die er met een waarschuwing vanaf zijn gekomen.

‘Wil je niet luisteren? Boete’

Als je al eens een waarschuwing hebt gehad en je overtreed je de regels een week later weer, krijg je direct een boete. Dat legt voorzitter Hubert Bruls (tevens burgemeester van Nijmegen) van het beraad uit. Ook overtreders die bijvoorbeeld lachen om de berisping die zij ontvangen, gaan onmiddellijk op de bon. „Wil je niet luisteren? Dan een boete. Wij zetten een stap naar voren. Handhavers gaan voortaan sneller op groepjes af. Hierin komt een landelijke lijn”, zegt Bruls.

Eerder traden handhavers vrijwel alleen op bij excessen. Zo traden zij vooral op bij illegale feesten en bij horecagelegenheden die structureel de regels negeerden. Maar die lijn is voorbij nu het aantal besmettingen in rap tempo oploopt. De handhavers worden een stuk strenger. „Sla je een waarschuwing in de wind, dan word je beboet”, zegt Grapperhaus.

Alcohol

Anders dan in maart is het nu ook verboden om na 20.00 uur alcohol te nuttigen of bij je te hebben. Omdat die maatregel nieuw is gaan handhavers daar, en op groepsvorming, meer op letten. Vorige week maakte het kabinet een nieuw pakket maatregelen bekend. Behalve de samenscholing, het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur, moest bijvoorbeeld de horeca dicht. Het aantal boetes zal flink omhoog gaan. Maar dat is afhankelijk van het gedrag van de Nederlanders, stellen de burgemeesters en de minister. „Als mensen zich netjes aan de coronaregels houden, gaat het goed.”

Lees ook: Peter R. de Vries: ‘De koning zal het nu wel over de kerstvakantie hebben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overtreed je de coronaregels? Dan krijg je nu (nog) sneller een boete
Sluiten