Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 19 okt 2020 / 18:38 uur

Coronaboete in eerste weekend nieuwe regels 430 keer uitgeschreven

In het eerste weekend van de gedeeltelijke lockdown die vorige week werd ingevoerd, heeft de politie 435 keer een coronaboete uitgeschreven.

Dit voor het niet naleven van de nieuwe (en oude) coronamaatregelen. Dat zegt een woordvoerster van de Nationale Politie na berichtgeving door EenVandaag.

In zomer coronaboete bijna niet gegeven

Dat is een groot verschil met de zomerperiode toen maar „heel sporadisch boetes werden uitgedeeld”, meldt de woordvoerster. Ook werden volgens haar het afgelopen weekeinde 756 mensen gewaarschuwd omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden.

„Boetes zijn nooit een doel op zich, waar het kan waarschuwen we nog steeds”, zegt Nationaal Commandant Corona bij de Nationale Politie Willem Woelders tegen EenVandaag. „Het gaat ons er om onveilige situaties direct te stoppen en soms laat zo’n situatie geen ruimte meer voor een waarschuwing en bekeuren we direct. We mogen er ook wel vanuit gaan dat mensen nu in ieder geval weten dat ze anderhalve meter afstand moeten houden en dat we dat niet meer hoeven uit te leggen.” Naast de afstandsregel, gelden sinds vorige week ook strengere maatregelen zoals een maximum groepsgrootte van vier personen buiten. Ook is er een verbod op de verkoop en het gebruiken van softdrugs en alcohol tussen 20.00 en 7.00 uur.

Feestje? Dan ben je erbij

Voor ontdekte feestjes met te veel ‘feestvierders’, werden dit weekend tientallen coronaboetes uitgeschreven. In Zutphen en ’s Gravezande werden illegale feesten stilgelegd en het bonnenboekje getrokken. Dat gold in een tot café omgebouwde loods in Overeen.

In de week van 7 tot en met 13 september werden slechts twee mensen op de coronabon geslingered. In de week van 5 tot en met 11 oktober liep dat op tot 38. De week tot 5 oktober was een uitschieter met 110 boetes.

Coronaboete is 95 euro

Mensen die een coronaboete aan de broek krijgen, moeten 95 euro betalen. Eerder was het bedrag met 390 euro veel hoger. Nadat minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zelf handen schuddend in de fout ging tijdens zijn eigen bruiloft, werd het hoge bedrag verlaagd. Mensen die al 390 euro hebben betaald, krijgen – tenzij de rechter anders beslist – het grootste gedeelte van hun geld niet terug.

Lees ook: Ruim 1700 coronapatiënten in het ziekenhuis, iets minder besmettingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronaboete in eerste weekend nieuwe regels 430 keer uitgeschreven
Sluiten