Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 19 okt 2020

Peter R. de Vries: ‘De koning zal het nu wel over de kerstvakantie hebben’

Peter R. de Vries, bepaald geen koningshuisliefhebber, haalt uit naar de koning over zijn (ééndaagse) trip met zijn gezien naar Griekenland.

Misdaadverslaggever en RTL Boulevard-deskundige De Vries blikte op Twitter vandaag alvast vooruit naar de wekelijkse ontmoeting tussen premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander op maandag. „Zal wel over de kerstvakantie gaan…”, concludeert hij alvast cynisch.

Veel meer reacties op de koning

De koning en de koningin gingen vrijdag met een regeringsvliegtuig met hun drie dochters naar hun vakantievilla in Griekenland. Hun huis staat in geel gebied, dus feitelijk deden zij niets fout. Premier Rutte had dinsdag tijdens de corona-persconferentie echter Nederlanders opgeroepen thuis te blijven en niet op vakantie te gaan. Willem-Alexander en Máxima sloegen de vakantieplank daarom volledig mis, was de mening van heel, héél veel Nederlanders. „Waaróm??”

Er kwamen zoveel reacties dat het koninklijk paar een dag later besloot terug te keren naar hun paleis in Den Haag. „We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij”, zo maakten zij via de Rijksvoorlichtingsdienst bekend. Tijdens een eerdere vakantie deze zomer in Griekenland, ging het koninklijk echtpaar al de fout in met de 1,5 meter afstand-regel. Zij ging dicht naast een restauranteigenaar staan en deze foto kwam naar buiten.

Chagrijnig zonder mondkapje in de auto

In RTL Boulevard, met Peter R. de Vries op de deskundigenbank, werd vanavond de vraag gesteld: Wankelt de monarchie na deze vakantieblunder? Het programma ging ook in dat de koning bij terugkeer in Den Haag met een chagrijnig gezicht in de koninklijke auto zat, zonder mondkapje op het gezicht en zonder autogordel te dragen (koningin Máxima droeg wel een mondkapje).

Boulevard stelt vast dat de koning nog geen sorry over de vakantie heeft gezegd of daarover een verklaring heeft afgegeven. Tot nu toe is Willem-Alexander alleen in gegaan op de storm aan reacties die de trip opleverde en dat hij daarom met zijn gezin terugkeerde.

‘Wat zegt het dat de koning het niet aan voelt?’

„Wat zegt het dat de koning het niet aan voelt?”, vraagt Peter R. de Vries zich af. „Terwijl hij al om de haverklap op vakantie gaat. Hij was nog nauwelijks terug. Wat zegt dat nou?” Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden denkt dat het gaat om de wereld van ja-knikkers om Willem-Alexander heen. „Er wordt nooit gecorrigeerd en er is nooit iemand die vraagt: zou je dat nou wel doen? Een groot probleem aan het hof.” Dat snapt De Vries wel, maar: „Hij had dit zelf moeten aan voelen.”

Dat er nooit iets uit de gesprekken tussen Rutte en de koning naar buiten mag komen, vindt de journalist achterlijk. „Dat is toch niet van deze tijd? We leven niet in het jaar 1820.”

Een volger van Metro’s Twitter-account heeft wel een idee hoe het er op dit moment op het paleis aan toe gaat:

Lees ook: Rutte door het stof: besef over vakantie koning te laat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Peter R. de Vries: ‘De koning zal het nu wel over de kerstvakantie hebben’
Sluiten