Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 2 okt 2020 / 13:37 uur

Mondkapje in hoger onderwijs nog niet dringend geadviseerd

Het dragen van een mondkapje wordt nog niet dringend geadviseerd in het hoger onderwijs. Dat laten de Vereniging van Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen weten.

Volgens de VSNU is het universitaire onderwijs heel netjes ingericht op het kunnen houden van afstand. Zo worden alle coronamaatregelen heel strikt nageleefd. Daarnaast is er maar weinig fysiek onderwijs. De meeste colleges zijn namelijk online.

Andere oplossingen

„Maar 30 procent van het academische vastgoed is in gebruik”, zegt een woordvoerder van de VSNU. Universiteiten hebben wel naar andere oplossingen gezocht. De Radboud Universiteit in Nijmegen geeft bijvoorbeeld college in een concertgebouw. De Universiteit Twente maakt gebruik van stadion de Grolsch Veste en in Tilburg zijn tenten gebouwd.

Mondkapjes ook op middelbare scholen dringend geadviseerd
Mondkapjes ook op middelbare scholen wel dringend geadviseerd. Foto: ANP/Koen van Weel

Aanraden mondkapje

Tot nu toe raden de Rijksuniversiteit Groningen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam een mondkapje wel aan. Die moeten studenten binnen de gebouwen dragen. De Hogeschool van Amsterdam raadt een mondkapje dringend aan. De Hogeschool Rotterdam wil mondkapjes zelfs verplichten.

Afwachten

De Vereniging Hogescholen wil afwachten tot de toelichting op het mondkapjesbeleid van premier Mark Rutte, waarmee hij vanavond komt. De VSNU wacht tot het advies dat Outbreak Management Team (OMT) maandag uitbrengt.

Mondkapje middelbare scholen

Voor middelbare scholen geldt wel een dringend advies om binnen een mondkapje te dragen, zo meldde de NOS gisteren. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld het advies in de gangen, de aula en de kantine. Voor de lessen zou dat niet gelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mondkapje in hoger onderwijs nog niet dringend geadviseerd
Sluiten