Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Mondkapjes ook op middelbare scholen dringend geadviseerd

Het lijkt er op dat straks écht overal een mondkapje gedragen moet worden. Ook voor middelbare scholen komt er een dringend advies om het mondneusmasker de norm te maken.

Dat meldt de NOS op basis van verschillende bronnen. Volgens die bronnen krijgen leerlingen het advies in de gangen, de aula en de kantine een mondkapje op te zetten. Voor de lessen zou het advies niet gelden.

Nieuwe inzichten

Het is een van de manieren waarop verspreiding van het coronavirus moet worden voorkomen. Gisteren pleitte premier Rutte er in de Tweede Kamer nog voor om de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes niet op scholen in te voeren. Hij zei toen ook dat minister Slob permanent met de onderwijssector praat en dat er altijd nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

In het hele land geldt straks daarmee een dringend advies om bescherming rondom het gezicht te dragen. Vrijdag om 18.00 uur moeten de nieuwe maatregelen zijn uitgewerkt. Dan wordt duidelijk hoe de nieuwe regel precies in elkaar steekt en of er consequenties zijn. Rutte liet eerder weten dat een mondkapje dragen wordt geadviseerd op plekken waar je de hemel niet ziet. Daarmee doelt hij op winkels, musea, parkeergarages en andere plaatsen binnen.

Lees ok: Dringend advies voor mondkapje geldt nu voor hele land

Tot nu toe gold het dringende advies om een mondkapje in winkels en publieke ruimten te dragen in de vier veiligheidsregio’s in en rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Dat ging gisteravond om 18.00 uur in. Binnen een dag veranderde – op sterk aandringen van de Tweede Kamer – de zaak.

Ventilatie ondermaats

De ventilatie op ongeveer de helft van alle schoolgebouwen in Nederland voldoet niet of slechts gedeeltelijk aan de eisen conform het bouwbesluit. Dat maakte de Algemene Vereniging Schoolleiders bekend op basis van een peiling onder 643 schooldirecteuren.

„Het verbaast ons zeker niet. Natuurlijk zijn er scholen die in een mooi of nieuw gebouw zitten, maar heel veel scholen moeten het doen met een oud en gedateerd gebouw”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.

Voldoen aan richtlijnen

Sinds augustus staat de ventilatie in scholen hoog op de agenda, nadat in een verpleeghuis in Maassluis bleek dat een ventilatiesysteem mogelijk een rol speelde bij de verspreiding van het coronavirus. Er werd een speciaal team opgericht onder leiding van Doekle Terpstra, dat scholen moest helpen bij hun ventilatie. Volgens het RIVM is de kans dat corona via kleine druppeltjes (aerosolen) wordt verspreid klein, maar is het in algemene zin goed dat scholen voldoen aan de ventilatierichtlijnen.

Luchtkwaliteit al jaren een probleem

Volgens de AVS is de luchtkwaliteit al jaren een probleem in het onderwijs en is erop veel plekken te weinig geïnvesteerd in gebouwen. Van Haren: „Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het schoolgebouw, maar daarbij zijn voldoende middelen nodig. Waar het gaat over nieuwbouw of renovatie is de gemeente een partner waar veel blijft liggen.”

De koepelorganisatie geeft aan dat het al lang bekend is dat hoge CO2-gehaltes een negatieve invloed hebben op concentratie en leerprestaties van kinderen. „Het vraagstuk van het binnenklimaat op scholen speelt al lange tijd en bleef veel te laag op de agenda staan bij de politiek en het kabinet.”

360 miljoen voor schoolbesturen en gemeenten

Minister Slob van Onderwijs heeft vandaag een rapport ontvangen van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) over de ventilatie op scholen. De uitkomst daarvan is nog niet bekend. Scholen die nog niet aan de minimale eisen voldoen, worden geadviseerd om te ventileren door continu ramen en deuren open te zetten.

Ook kunnen ze andere maatregelen nemen, zoals extra ventilatieroosters of hogere klapramen installeren. Dat staat in een rapport van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS), onder leiding van Doekle Terpstra. Er komt 360 miljoen euro beschikbaar om schoolbesturen en gemeenten te helpen de ventilatie in scholen op orde te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mondkapjes ook op middelbare scholen dringend geadviseerd
Sluiten