Metro
Metro Binnenland 23 okt 2020 / 21:56 uur

Meerderheid Nederlanders voorstander van algehele lockdown

Nu de besmettingen in ons land oplopen, bestaat de kans dat er strengere maatregelen worden ingevoerd. Een kleine meerderheid van de Nederlanders wil dat ook. Zij vinden dat het land snel een paar weken in een volledige lockdown moet gaan.

56 procent van de inwoners ziet dat als beste oplossing om de stijgende coronacijfers tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 2500 mensen.

Te vroeg om effect te zien

Vandaag werd bekend dat er voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen binnen 24 uur zijn bijgekomen. Het gaat om 10.007 besmettingen tegenover 9281 gisteren.

Het lijkt alsof de gedeeltelijke lockdown, die vanaf 14 oktober geldt, nog weinig effect heeft. Maar premier Rutte zegt dat het nog te vroeg is om te zien of de maatregelen zin hebben gehad. „Dat kan je pas over een paar dagen zien”, vertelde de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie vrijdagmiddag.

Bijna een derde van de bevolking is het eens met de premier. Zij, 31 procent, wacht liever nog een aantal dagen af om te zien welk effect de maatregelen hebben. Op basis daarvan moet het kabinet dan een beslissing nemen. 12 procent van de respondenten wil de coronamaatregelen juist afschalen.

Het overgrote deel van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat het kabinet te laat was met het invoeren van nieuwe maatregelen. Volgens 73 procent had dat sneller gemoeten. 22 procent van de bevolking steunt het kabinet echter.

Lees ook: Kabinet: alle scenario’s op tafel als cijfers blijven oplopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerderheid Nederlanders voorstander van algehele lockdown
Sluiten