Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 24 okt 2020 / 08:30 uur

‘Mondkapjesregels ziekenhuizen zijn verwarrend en onveilig’

Terwijl het kabinet werkt aan een landelijke mondkapjesplicht voor openbare gebouwen, ontbreekt het in ziekenhuizen nog altijd aan eenduidige regels. Dat is „verwarrend en onveilig”, vinden zorgbonden, beroepsorganisaties van zorgverleners en de Patiëntenfederatie. Ze roepen ziekenhuisbestuurders op de richtlijnen voor het gebruik van medische mondneusmaskers aan te scherpen.

In principe moeten de mondneusmaksers voortdurend worden gebruikt door ziekenhuismedewerkers, stellen de organisaties. „Je moet er alles aan doen om de kans op besmetting van zorgprofessionals en patiënten zo klein mogelijk te houden”, schrijven V&VN, FNV Zorg &Welzijn, NU’91, CNV Zorg & Welzijn, FBZ en Patiëntenfederatie Nederland.

Eenduidige afspraak

„Veiligheid moet vooropstaan. Daar horen heldere en eenduidige regels over persoonlijke beschermingsmiddelen bij.” Uitzonderingen moeten alleen mogelijk zijn als zorgprofessionals zélf oordelen dat het nodig en verantwoord is, vinden de opstellers van de brief. Hun verzoek is gericht aan de brancheorganisaties NVZ en NFU, die de ziekenhuizen in het land vertegenwoordigen.

In het huidige beleid is het van de situatie afhankelijk of ziekenhuispersoneel een mondkapje moet dragen. Dat valt volgens de zorgorganisaties niet uit te leggen. „Wat zeg je tegen de patiënt die bijkomt van een zware operatie en je vraagt waarom verpleegkundigen rondlopen zonder bescherming? Kun je dan met droge ogen zeggen dat het veilig is? Natuurlijk niet!”

Onveilig gevoel

Patiënten voelen zich onveilig als ze medewerkers zien zonder beschermende middelen, stellen de organisaties. Daarnaast blijft de uitval van besmette personeelsleden een groot probleem. Alle maatregelen die dit beperken, moeten worden genomen.

Aan tekorten kan het niet langer liggen, schrijven de opstellers van de brief. „Want volgens het ministerie van VWS liggen de pakhuizen met beschermende middelen vol. Ook als mondmaskers preventief gebruikt worden. Ziekenhuisbestuurders, waar wachten jullie op? Er is geen dag te verliezen in de strijd tegen corona”, sluiten ze hun schrijven af.

Lees ook: Meerderheid Nederland voorstander van algehele lockdown

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Mondkapjesregels ziekenhuizen zijn verwarrend en onveilig’
Sluiten