Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 17 okt 2020

Slowakije wil alle inwoners boven de 10 jaar oud testen op corona

Slowakije is van plan een coronavirustest aan te bieden aan de gehele volwassen bevolking. Dat kondigde de Slowaakse premier Igor Matovic vandaag aan tijdens een persconferentie in de hoofdstad Bratislava.

Volgens hem zal een campagne worden gestart om alle Slowaken boven de tien jaar te testen.

Het is echter nog niet duidelijk of de tests verplicht of vrijwillig zullen zijn. Dat meldt het Slowaakse persbureau TASR. Het land wil de tests in de loop van de volgende twee weekeinden uitvoeren. Het programma zal beginnen in de coronahotspots van het land en daarna volgt de rest van het land. De tests zijn gratis.

Leger Slowakije gaat helpen

Om ervoor te zorgen dat de gezondheidswerkers niet overbelast raken, gaan de politie en het leger helpen met de operatie. Slowakije telt zo’n 5,5 miljoen inwoners. De regering heeft begin oktober de noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid uitgeroepen als reactie op een toename van het aantal sterfgevallen en besmettingen.

In Slowakije gingen deze week nieuwe maatregelen van kracht. Middelbare scholen geven bijvoorbeeld onderwijs op afstand, bijeenkomsten van meer dan zes personen, waaronder religieuze diensten, zijn verboden en sportzalen en zwembaden zijn gesloten.

Demonstratie zonder mondkapjes

Vandaag kwamen zo’n vijfhonderd mensen, van wie velen zonder mondmasker, bijeen voor het hoofdkwartier van de regering om te protesteren tegen de beperkingen. Sommige demonstranten gooiden stenen en flessen naar de politie, die reageerde met een waterkanon en traangas, is op videobeelden te zien.

Slowakije telde de afgelopen dag 1968 nieuwe besmettingen met het coronavirus en elf doden. Het totaal aantal besmettingen staat op 28.268, aldus de coronasite van WorldOmeters, die de binnenkomende gegevens realtime verwerkt.

Lees ook: Koninklijke familie is weer in Nederland na afgebroken vakantie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Slowakije wil alle inwoners boven de 10 jaar oud testen op corona
Sluiten