Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 17 okt 2020

Nieuw record dagelijkse coronabesmettingen wereldwijd

Een luguber record: voor het eerst zijn het aantal coronagevallen wereldwijd gestegen met meer dan 400.000 op een dag.

Europa wist de eerste besmettingspiek met succes te bedwingen, maar ontpopt zich nu tot het nieuwe epicentrum voor het coronavirus. Het werelddeel meldt de afgelopen week gemiddeld 140.000 gevallen per dag. Dat zijn er meer dan India, Brazilië en de Verenigde Staten samen.

100 infecties, 34 uit Europa

Van elke honderd gerapporteerde infecties over de hele wereld waren er 34 afkomstig uit Europese landen. Dat blijkt uit een analyse van persbureau Reuters die tot gisteren liep. Europa meldt momenteel ongeveer elke negen dagen een miljoen nieuwe infecties en telt sinds het begin van de pandemie meer dan 6,3 miljoen gevallen.

Frankrijk qua coronabesmettingen aan kop

Ongeveer de helft van de nieuwe gevallen in Europa in de week tot 18 oktober komen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland, Nederland en Spanje.

Frankrijk meldt het hoogste zevendaagse gemiddelde van nieuwe gevallen in Europa met dagelijks 19.425 infecties per dag, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Spanje en Nederland. Ons land telde vandaag 8142 nieuwe besmettingen. Dat is opnieuw een dagrecord, ook kwamen er meer ziekenhuisopnames bij.

Nieuwe maatregelen

In meerdere Europese landen zijn de scholen gesloten en worden niet-noodzakelijke operaties geannuleerd. Ook doen veel landen een beroep op studenten geneeskunde om in te springen, vanwege de nieuwe opleving van het virus.

Studenten in Rusland krijgen voorlopig online les, Noord-Ierland sluit scholen voor twee weken en restaurants voor vier weken. De autoriteiten in Spanje besloten om de bars en restaurants in Catalonië voor vijftien dagen te sluiten en het aantal mensen dat winkels in mogen te beperken.

Ook in Tsjechië wordt het onderwijs op afstand gegeven en worden duizenden medische studenten opgeroepen om te helpen in de ziekenhuizen. De Poolse gezondheidsautoriteiten waarschuwden dat het land op de rand van een ramp staat. Het land overweegt om militaire veldhospitalen op te zetten en meer verpleegkundigen op te leiden.

Latijns-Amerika blijft het zwaarst getroffen gebied met ongeveer 27 procent van het totale aantal COVID-19 gevallen, gevolgd door Azië, Noord-Amerika en Europa, volgens de analyse van Reuters.

Lees ook: Landelijk keurmerk voor consumenten-mondkapjes in de maak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuw record dagelijkse coronabesmettingen wereldwijd
Sluiten