Metro
Metro Binnenland 25 okt 2020 / 17:09 uur

Kerken ontvangen opnieuw meer dan 30 mensen bij dienst

Kerken in Nederland hebben vandaag wederom meer mensen toegelaten dan het dringend geadviseerde maximum van dertig in een binnenruimte. In de Sealthiëlkerk in Leerdam woonden zondagochtend zo’n 230 mensen de dienst bij.

Volgens een woordvoerder van de kerk was vandaag de helft van de gemeente uitgenodigd. Dat komt neer op driehonderd mensen, mits iedereen komt. „Wij vinden de kerkdiensten een wezenlijk onderdeel van het belijden van ons geloof. Daarom hebben wij ervoor gekozen om binnen de wet- en regelgeving meer mensen toe te laten.”

Het toelaten van meer mensen doet de kerk wel met inachtneming van de coronamaatregelen, zoals het houden van afstand. Dat meldt een woordvoerder van de kerk. Wanneer mensen het terrein opkomen, dragen ze ook mondkapjes die ze pas af doen als ze zitten. Daarnaast zijn er mensen aanwezig die ervoor zorgen dat er geen ophoping van mensen plaatsvindt in bijvoorbeeld de gangen.

Plek voor 1200

In de Leerdamse kerk is in totaal ruimte voor 1100 tot 1200 mensen, zegt de woordvoerder. Er zijn 750 vaste zitplekken. „We doen het netjes, aangezien gemiddeld 225 mensen komen.” De 230 mensen die zich voor zondagochtend hadden aangemeld, hadden allemaal ook aangegeven dat ze gezond zijn, vertelt hij.

Op dit moment telt de kerkgemeente volgens hem ook geen positief op corona geteste mensen. „We vragen het mensen ons actief te melden. We hebben twee positief geteste mensen gehad, de afgelopen weken, maar die zijn inmiddels helemaal hersteld. Als er een cluster ontstaat in de gemeente, schalen we zo snel mogelijk af, mogelijk zelfs naar de vijf mensen die nodig zijn om de dienst door te laten gaan.”

Het AD meldde zondag dat in de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel zondagochtend opnieuw tweehonderd bezoekers waren. Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel had de kerk vrijdagmiddag volgens de krant nog gevraagd slechts dertig bezoekers toe te laten. Veel twitteraars hebben geen goed woord over voor de kerk.

Lees ook: Paar honderd mensen demonstreren tegen pedofilie in Utrecht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kerken ontvangen opnieuw meer dan 30 mensen bij dienst
Sluiten