Metro
Metro Nieuws 25 okt 2020 / 18:08 uur

Keihard coronabeleid in Spanje, premier Bulgarije besmet

In Spanje is een nieuw, hard coronabeleid ingevoerd. De premier, Pedro Sánchez, heeft vandaag een nieuwe noodtoestand afgekondigd. Die duurt tot mei volgend jaar. In Bulgarije is de premier besmet met het coronavirus.

De Spaanse premier Sánchez zei het parlement te vragen in te stemmen met verlenging van de vandaag ingevoerde noodtoestand gedurende zes maanden. Reizen tussen de verschillende regio’s in Spanje is verboden onder de nieuwe regels, zei de premier.

Strengere beperkingen

Regio’s krijgen door de noodtoestand de bevoegdheid om strengere bewegingsbeperkingen op te leggen, waaronder een avondklok. In Spanje maken regio’s zelf beslissingen over hun eigen gezondheidsaangelegenheden.

Ze kunnen ook bedrijven aan banden leggen en andere activiteiten beperken, zoals het samenkomen in groepen binnen en buiten het huis. Een groeiend aantal regio’s deed een beroep op de regering om de maatregel uit te voeren om hen in staat te stellen uitgaansverboden op te leggen.

Aan het begin van de pandemie ging Spanje in een strenge lockdown. Tijdens de zomer werden die maatregelen versoepeld. Maar net als veel andere Europese landen is het de afgelopen weken in een tweede golf geraakt en heeft het nu een van de hoogste aantallen besmettingen in West-Europa. Het totale aantal gevallen is vrijdag gestegen tot 1.046.132, terwijl het dodental de 35.000 nadert.

Bulgaarse premier besmet

In Bulgarije is de premier, Boiko Borisov, positief getest op het coronavirus. Dat maakte hij vandaag zelf via Facebook bekend. Hij schrijft dat hij milde symptomen heeft en voorlopig in isolatie zit, thuis.

Het virus trof al meerdere regeringsleiders, zoals de Amerikaanse president Donald Trump, diens Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro en de Britse premier Boris Johnson.

Lees ook: Kerken ontvangen opnieuw meer dan 30 mensen bij dienst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Keihard coronabeleid in Spanje, premier Bulgarije besmet
Sluiten