Metro
Metro Binnenland 24 okt 2020 / 18:25 uur

Demonstraties tegen coronamaatregelen in Den Haag en Londen

Honderden mensen hebben zich zaterdag verzameld op het Malieveld in Den Haag om te demonstreren tegen de tijdelijke coronaspoedwet. Daartoe werd opgeroepen door Viruswaarheid, voorheen bekend als Viruswaanzin.

De organisatie riep de betogers op onderling afstand te houden. Daar werd door sommige mensen gehoor aan gegeven. Maar er waren geen mondkapjes te zien. Veel demonstranten liepen met borden met daarop verschillende leuzen. Zo vergelijkt iemand het aantal mensen die jaarlijks aan de griep overlijden met het aantal coronadoden. Iemand anders maakt duidelijk tegen de 1,5 meter-regel te zijn.

De demonstranten roepen Eerste Kamerleden daarom op om tegen „de meest draconische wet ooit’’ te stemmen. De senaat buigt zich komende week over de coronawet die de plaatselijke noodverordeningen vervangt. De wet geeft de coronamaatregelen een juridische basis.

Op en rond het Malieveld is veel politie aanwezig.

Ook demonstratie in Londen

In Londen zijn bij een demonstratie tegen de maatregelen om het coronavirus in te dammen meerdere mensen gearresteerd. De politie spreekt van zeker achttien arrestanten, drie agenten zijn gewond geraakt. Volgens de politie zijn mensen aangehouden vanwege het overtreden van de coronaregels, mishandeling van een hulpverlener, geweld of omdat ze werden gezocht.

De actievoerders verzetten zich tegen de mondkapjesplicht en beschouwen de coronamaatregelen als tirannie. Een deel van de actievoerders plaatst zelfs vraagtekens bij de pandemie zelf. De organisatie Save our Rights UK heeft opgeroepen tot de demonstratie.

De regering van premier Boris Johnson heeft recent nieuwe maatregelen ingevoerd, waarbij het risico van verspreiding in Engeland in drie alarmfases wordt ingedeeld. In de meest riskante gebieden gelden zwaardere beperkingen van het openbare leven dan in de andere regio’s. Pubs en bars in het noorden van Engeland moeten sluiten, ontmoetingen tussen verschillende huishoudens zijn verboden. In heel Engeland geldt een avondklok vanaf 22.00 uur en aan vergaderingen mogen maximaal zes personen meedoen.

Het aantal coronabesmettingen in Groot-Brittannië neemt dramatisch toe, regelmatig zijn er meer dan 20.000 nieuwe gevallen per dag.

Lees ook: RIVM meldt forse daling, maar cijfers zijn incompleet door storing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Demonstraties tegen coronamaatregelen in Den Haag en Londen
Sluiten