Metro
Metro Buitenland 24 okt 2020 / 19:23 uur

Trump stemt op zichzelf in Florida, Biden belooft gratis vaccin

President Donald Trump heeft vandaag vervroegd een stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen van 3 november. En hij stemde, niet geheel verrassend, op zichzelf. „Ik heb gestemd op een kerel met de naam Trump”, zei hij lachend in een als stembureau ingerichte bibliotheek in West Palm Beach in Florida. Hij droeg een mondkapje.

Trump verblijft vaak in zijn landhuis en golfresort Mar-a-Lago in West Palm Beach. Joe Biden, de Democratische uitdager van de president, bracht gisteren al zijn stem uit, in zijn thuisstaat Indiana.

Al meer dan 56 miljoen Amerikanen hebben inmiddels gestemd, blijkt uit cijfers van het US Elections Project van de Universiteit van Florida. Ruim 38,5 Amerikanen stemden via de post, de rest persoonlijk. Nooit eerder stemden zo veel Amerikanen zo vroeg.

Trump zegt vaak, zonder bewijs aan te voeren, dat stemmen per post vatbaar voor fraude zou zijn. Ook nu zei hij dat persoonlijk een stem uitbrengen „veel veiliger” is dan briefstemmen. „Alles was perfect, strikt, zeer strikt, volgens de regels”, zei Trump. „Als je je stembiljet opstuurt, kan het nooit zo veilig zijn.”

Gratis vaccin

Joe Biden heeft iedereen in de VS een gratis coronavaccin belooft, mits hij de verkiezingen wint. Wanneer een veilig en effectief vaccin beschikbaar is, moet dat voor iedereen beschikbaar zijn. „Of je nu wel of niet verzekerd bent”, zegt de Democraat. In een speech, elf dagen voor de verkiezingen, zette hij zijn plan uiteen om „van het virus af te komen”.

Tijdens het laatste verkiezingsdebat met Trump kondigde Biden zijn strategie aan. De Democraat verweet de president en zijn regering toen opnieuw nog steeds geen plan te hebben om de coronapandemie aan te pakken.

Trump herhaalde in het duel zijn eerdere bewering dat er tegen het einde van dit jaar een vaccin tegen het coronavirus is. Hij meent dat het einde van de pandemie in de VS in zicht is.

Lees ook: Demonstraties tegen coronamaatregelen in Den Haag en Londen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump stemt op zichzelf in Florida, Biden belooft gratis vaccin
Sluiten