Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 17 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

De ‘coronahelikopter’ gaat vanaf maandag weer de lucht in

De ‘coronahelikopter’, De Lifeliner 5, gaat vanaf maandag weer vliegen vanaf vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Dat is een traumahelikopter die speciaal is ingericht voor vervoer van coronapatiënten. Die brengt patiënten naar intensive care-afdelingen in Duitsland.

Een spoedarts en een speciale verpleegkundige zullen de coronahelikopter bemannen. Daar zorgt het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen voor, samen met mobiele medische teams van andere ziekenhuizen. Dat laten het ziekenhuis en ANWB Medical Air Assistance weten. Laatstgenoemde is de operator van de traumahelikopters die in Nederland vliegen.

Vervoer naar Duitsland

Deze coronahelikopter is in het voorjaar ook al ingezet voor vervoer in Nederland en Duitsland. Toen zijn tot eind mei 66 patiënten uit heel Nederland overgebracht naar Duitse ziekenhuizen.

Vanwege de toename van het aantal coronapatiënten op de intensive care vliegt de traumahelikopter dus vanaf maandag weer naar Duitsland. Daar zijn nu op intensive care-afdelingen 71 bedden beschikbaar voor Nederlanders. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) selecteert welke patiënten worden overgebracht. Waarschijnlijk worden dit weekend al patiënten met een ambulance over de weg naar Duitse ziekenhuizen gebracht.

Extra coronahelikopter

Deze helikopter is het reserve-exemplaar van de Waddenhelikopter. Die vliegt om ernstig zieke patiënten op te halen vanaf de Waddeneilanden. Dat vervoer blijft gewoon doorgaan: het reserve-exemplaar wordt nu ingezet als coronahelikopter.

Lees ook: Verdachte onthoofding Franse leraar is 18-jarige man uit Moskou

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De ‘coronahelikopter’ gaat vanaf maandag weer de lucht in
Sluiten