Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 17 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Verdachte onthoofding Franse leraar is 18-jarige man uit Moskou

De verdachte van de onthoofding van een Franse leraar is een 18-jarige man van Tsjetsjeense afkomst, die is geboren in Moskou. Dat meldt een justitiële bron aan het Franse persbureau AFP. De verdachte is gistermiddag overleden aan verwondingen, nadat de politie op hem had geschoten.

Het slachtoffer is volgens de politie Samuel Paty, een 47-jarige leraar geschiedenis en aardrijkskunde. In de Parijse voorstad Conflans-Sainte-Honorine werd hij gistermiddag onthoofd. Dat gebeurde op straat voor de school waar hij werkte. De zaak wordt gezien als een moord met terreurachtergrond.

De vereniging van Tsjetsjenen in Europa zei in een verklaring „dat onze gemeenschap net als alle Fransen geschokt is door dit incident”.

Aanhoudingen

Vrijdag waren al vier mensen aangehouden, dat waren allemaal familieleden van de verdachte. Zaterdag zijn nog eens vijf mensen opgepakt in verband met de zaak. Onder de arrestanten bevinden zich ook de ouders van een leerling die de school bezocht waar de leraar werkte. Drie andere arrestanten behoren tot de vriendenkring van de 18-jarige verdachte.

Volgens lokale media liet de vermoorde geschiedenisleraar tijdens zijn lessen over persvrijheid karikaturen van de profeet Mohammed zien. De aangehouden ouders zouden hier hun verontwaardiging over hebben uitgesproken. Ook zouden de ouders anderen hebben opgeroepen tot actie tegen deze „schurk”.

Gealarmeerde agenten onthoofding

De politie was kort voor de onthoofding nog gealarmeerd, omdat iemand zich verdacht ophield bij de school. Toen agenten arriveerden, troffen ze de vermoorde leraar en de verdachte aan. De verdachte was gewapend met een mes, waarmee hij ook de politiemensen bedreigde toen zij hem wilden arresteren. Zij openden daarop het vuur. De verdachte stierf later aan die verwondingen. De aanvaller zou „Allahu Akbar” hebben geroepen naar de politie.

De politie onderzoekt een post op Twitter waarop een foto van het hoofd van het slachtoffer werd getoond. De tweet is inmiddels verwijderd. Het is nog onduidelijk of het bericht door de aanvaller is gepost. Daarin zou ook een dreigement aan het adres van de Franse president Macron staan, die werd beschreven als „de aanvoerder van de ongelovigen”.

Eer betonen

Voor de school hebben kinderen, ouders en leraren met bloemen eer betoond aan het slachtoffer.

School vermoorde leraar
Kinderen en ouders leggen bloemen neer voor de school van de vermoorde leraar. foto: ANP

„Volgens mijn zoon was hij super aardig en supervriendelijk”, zei een van de ouders, Nordine Chaouadi. Over het tonen van de karikaturen van de profeet Mohammed zou de leraar volgens haar zoon tegen de moslimkinderen in de klas hebben gezegd: „Verlaat de klas, ik wil jullie gevoelens niet kwetsen.”

De Franse president Emmanuel Macron sprak vrijdagavond over een „islamitische terreuraanslag” bij zijn bezoek aan Conflans-Sainte-Honorine, waar hij de plaats van de moord en de school bezocht. „Een burger is vermoord omdat hij leraar was en vrijheid van meningsuiting doceerde”, aldus Macron. „Het hele land staat achter alle leraren in het land.”

Lees ook: Leraar die Mohammed-cartoons toonde vlakbij Parijs onthoofd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Verdachte onthoofding Franse leraar is 18-jarige man uit Moskou
Sluiten