Metro
Metro Buitenland 27 okt 2020 / 15:36 uur

Aangifte Erdogan ‘totaal ongepast’, Turkse media: ‘Een homo heeft onze president beledigd’

Niet alleen Biden en Trump zullen nooit vrienden worden, ook Erdogan en Wilders gaan elkaar nooit vinden. Zoveel is wel zeker. Hun conflict heeft nu ook de politiek en (social) media bereikt, en in Turkije wordt Wilders neergezet als ‘een homo’ die aan hun president komt. Tot grote frustratie van veel Nederlanders, en niet alleen PVV-stemmers.

Geert Wilders zelf had z’n Twitterwoordje meteen klaar, toen hij over de aangifte vernam. „De wereld op z’n kop. Loser!” wat hem betreft is er maar een oplossing:

De aangifte van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen PVV-leider Geert Wilders is „totaal ongepast”, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vanmiddag. Premier Mark Rutte heeft die boodschap ook overgebracht aan Erdogan.

Rutte richtte zich via camera’s van de media rechtstreeks tot Erdogan. „Ik heb een boodschap voor president Erdogan en die boodschap is heel simpel. In Nederland beschouwen we vrijheid van meningsuiting als het hoogste goed en daar horen cartoons bij.” Met een aangifte tegen een Nederlandse politicus „gaan we alle grenzen over”.

Niet acceptabel van Erdogan

De Turkse ambassadeur in Nederland heeft het deze dag ook te horen gekregen, vertelde Blok tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. „Het onderstreept hoe serieus we deze zaak nemen.” Het is volgens hem „niet acceptabel” dat Erdogan de vrijheid van meningsuiting van een Nederlandse parlementariër probeert te beperken.

Erdogan, die gisteren nog moslims in Europa met joden voor de oorlog vergeleek, diende een klacht in tegen Wilders bij de Turkse justitie omdat de PVV-leider een cartoon van hem heeft getwitterd. Daarbij noemde Wilders hem een „terrorist”. De aanklacht zou volgens Turkse media betrekking hebben op belediging van het Turkse staatshoofd.

Turkije

In Turkije heeft Daily Sabah een groot artikel gewijd aan Wilders en Macron. In hun ogen ‘de twee gezichten van haat in Europa’, waarbij, de met een vrouw getrouwde, Wilders wordt beschreven als de homo die hun president heeft beledigd. Op een van de foto’s lijkt het net alsof Erdogan met z’n opgeheven hand in de ogen van Wilders prikt. Het doet veel stof opwaaien op social media, waarbij veel bekende, homoseksuele mensen worden ge(hash)tagd.

#watvindjij?

„Turken schelden Geert Wilders uit voor ‘homo’. Wat vindt @RobJetten hier eigenlijk van? #durftevragen”, waarna iemand ook @HenkKrol toevoegt. Of:  „Wat zegt dit over de positie van homo’s in Turkije #claudiadebreij, #barbarabarend?”, vraagt iemand zich af. Er wordt op gereageerd. „Die dames gaan daar echt niet op antwoorden. Past niet in hun straatje.” Een ander: „Een Nederlandse parlementariër ‘homo’ noemen, zegt alles over hun achterlijkheid en stilstaand in de tijd.” 

In gesprek met Turkije

Joël Voordewind van de ChristenUnie pleitte er voor om de Nederlandse ambassadeur in Ankara terug te roepen voor consultatie. Zo ver wil minister Blok echter niet gaan. Hij vindt het belangrijk om in gesprek te blijven met Turkije. „Ik ben altijd helder naar Turkije over alles waar ik het niet mee eens ben.”

De Tweede Kamer stond eerder op de dag stil bij de moord op de Franse leraar Samuel Paty. Die werd vermoord door een islamistische extremist. Paty had in zijn klas tijdens een les over vrijheid van meningsuiting spotprenten getoond van de islamitische profeet Mohammed. De reactie van de Franse president Emannuel Macron op de moord leidde weer tot boze reacties in het Midden-Oosten. Erdogan riep op tot een boycot van Franse producten.

Lees ook: Moslimlanden roepen op tot boycot Franse producten

Paty verdient „diepe bewondering”, zei Blok in de Kamer. Er zijn ook Nederlandse docenten die aangeven het moeilijk te vinden om dergelijke spotprenten in de klas te bespreken. Blok bespreekt de zaak met zijn collega Arie Slob van Onderwijs. „Leraren die zich zorgen maken over hun veiligheid vinden bij ons een gewillig oor”, beloofde Blok.

Moeizame relatie

De relatie tussen Nederland en Turkije is al jaren moeizaam. De acties van Turkije in buurland Syrië, in Libië en de inmenging in het conflict over Nagorno-Karabach vallen slecht bij Kamer en kabinet. Ook is er al jaren kritiek op de schending van de mensenrechten in Turkije.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aangifte Erdogan ‘totaal ongepast’, Turkse media: ‘Een homo heeft onze president beledigd’
Sluiten