Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Agenten voelen zich ‘machteloos’ in omgang met verwarde personen

Omgaan met verwarde mensen is voor agenten niet altijd even makkelijk. De politie voelt zich onvoldoende voorbereid in de omgang met mensen met psychische problematiek.

Dat blijkt uit een enquête van journalistiek onderzoeksplatform Ivestico onder ruim duizend agenten. Dagblad Trouw  gaf samen met De Groene Amsterdammer opdracht voor de enquête en bracht de resultaten vandaag naar buiten. Driekwart van de agenten voelt zich vaak machteloos als mensen met verward gedrag overlast veroorzaken, agressief gedrag vertonen of een gevaar zijn voor zichzelf.

‘Mentale klappen’

Vooral de omgang blijkt een heikel punt. Agenten zeggen dat er weinig aandacht besteed wordt aan de aanpak in dit soort situaties. Een teamchef uit Amsterdam vertelt dat „geweldsmiddelen en trainingen niet voldoende houvast bieden om het hoofd te bieden aan wat er nu speelt”. Volgens hem lopen hierdoor „steeds meer collega’s fysiek en mentaal klappen op.”

Drie op de vier agenten claimt een situatie te hebben ervaren waarbij zij de controle verloren. 85 procent van de ondervraagde agenten komt agressie van verwarde personen tegen in zijn of haar werk. Denk hierbij aan spugen, bijten, slaan of bedreigingen met wapens. Een brigadier uit Limburg vertelt dat hij in zijn werk „vaak knokt met mensen die gewoon ziek in hun hoofd zijn.”

Betere aanpak

In het artikel van Trouw komt ook Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond aan het woord. Hij legt uit dat samen met de geestelijke gezondheidszorg wordt gezocht naar een betere aanpak. Daarin is onder meer de benadering van mensen met psychische problematiek belangrijk. Volgens hem past de mate waarin zij dit tegenkomen „niet binnen een democratische beschaving.” De Nationale Politie herkent de zorgen van collega’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Agenten voelen zich ‘machteloos’ in omgang met verwarde personen
Sluiten