Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 14 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

‘De helft van het Groot Barrièrerif is al verloren’

Het gaat niet goed met het koraal van het Groot Barrièrerif in Australië. Dit gigantische onderwater natuurlandschap wordt namelijk  sinds de jaren ’90 beetje bij beetje verwoest.

Volgens onderzoekers sterven vrijwel alle koraalsoorten af op het grootste koraalrif ter wereld. Woensdag brachten zij dit verontrustende nieuws naar buiten. Zij stellen dat de sterfte vooral te zien is bij de stukken rif die bezweken onder de hoge temperaturen in 2016 en 2017. Dit leidt tot massale verbleking van het koraal. Tussen 1996 en 2017 is de hoeveelheid koraal met meer dan 50 procent afgenomen.

Groot Barrièrerif in Australië
Het rif bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en 900 eilanden die zich uitstrekken over 2600 kilometer. Foto: Getty Images

Babykoralen en moeders

Het onderwaterverschijnsel is een belangrijke leefplek voor vissen en andere zeedieren. De teloorgang van het rif dreigt dus ook hun natuurlijke habitat te verstoren.

Een van de onderzoekers legt uit dat het rif niet meer in oude staat kan herstellen. Dit omdat er minder grote koralen over zijn die voor nieuw koraal kunnen zorgen. „Een levendige koraalpopulatie bestaat uit miljoenen kleine babykoralen en veel grote – de grote moeders die de meeste larven produceren”, aldus medeauteur Terry Hughes.

Klimaatverandering

Het Groot Barrièrerif, dat ook wel het ‘achtste wereldwonder’ wordt genoemd, is een gigantisch rif aan de kust van Australië. Hier leven vele bedreigde diersoorten zoals de groene zeeschildpad en de Indische Zeekoe. Wetenschappers noemen als oorzaak voor het afstervende natuurverschijnsel de verandering van het klimaat. Volgens hen verstoort klimaatverandering het ecosysteem, zoals het opwarmen van zeewater. „Er is geen tijd te verliezen”, waarschuwen de auteurs. „We moeten de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk scherp verminderen.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.