Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Agressie tegen agenten neemt fors toe

Agenten worden in coronatijd vaker geconfronteerd met agressie en geweld. Dat komt onder meer omdat agenten vaker op overlastmeldingen moeten afgaan, schrijft het Algemeen Dagblad.

Ondanks dat de straten leger zijn dan normaal, krijgen agenten vaker te maken met verbale of fysieke agressie. Agenten moeten tijdens de coronacrisis vaker uitrukken voor overlastmeldingen. Volgens de weekrapportage van de politie over de gevolgen van corona steeg het aantal meldingen van burenruzie, geluidshinder, overlast van hangjongeren en vernielingen in de afgelopen week tot ruim 13.500. Dat aantal lag afgelopen week 55 procent hoger ten opzichte van vorig jaar. In een enkel geval worden agenten bespuugd. Dat overkwam afgelopen week drie agenten op het politiebureau van Hilversum. Zaterdag werd in Tilburg een politieagent in een been gebeten.

10.000 geweldsincidenten in een jaar

De politie is afgelopen jaar meer dan 10.000 keer geconfronteerd geweest met agressie en geweld, blijkt uit de jaarcijfers over Geweld tegen politieambtenaren, die dinsdag verschijnen. Politiemensen zijn veel vaker bekogeld met vuurwerk (94 keer ten opzichte van 16 keer in 2018). Het aantal zware mishandelingen verdubbelde van 25 tot 51 keer. Liefst 111 agenten kregen een poging tot doodslag te verduren.

51 keer zware mishandeling

Daarbij gaat het onder meer over mishandeling, inrijden met een voertuig op agenten, aanranding, belediging, spugen of een combinatie daarvan. Zo werden 51 politiemensen vorig jaar het slachtoffer van een zware mishandeling, een verdubbeling ten opzichte van 2018 (25).

Daarnaast tonen de cijfers een stijging van het geweld tegen de politie door verwarde personen. In 2018 kregen 636 politiemensen daarmee te maken, vorig jaar waren dat er 790. De politie zegt er in dat soort gevallen „in eerste aanleg alleen voor staan te staan", terwijl dat primair een taak is voor de zorg en waarbij de politie ondersteunt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.