Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Politie veel vaker in actie voor verwarde personen en zwervers

Sinds het ingaan van de coronamaatregelen is de politie steeds vaker uitgerukt vanwege overlast. Dat blijkt uit politiecijfers die opgevraagd zijn door NRC.

Maar liefst 9.600 keer ging de politie op pad vanwege een dergelijke melding. Dat zijn er 1.600 meer dan in dezelfde periode afgelopen jaar. Vooral de overlast door daklozen is flink toegenomen met bijna 50 procent van 1.850 naar 2.700.

Contact op afstand

Onder de overlast vallen onder meer verwarde personen, zwervers, jongeren en meldingen geluidsoverlast. Vooral die eerste twee categorieën baren de politie zorgen, omdat er veel mensen zijn waarop niet langer een oogje wordt gehouden. Dit komt onder andere doordat hulpverleners en psychiaters vrijwel al hun contact met patiënten op afstand hebben. Hierdoor hebben veel mensen geen dagbesteding of begeleiding meer.

Toch zijn er ook logische en ‘onschuldige’ verklaringen te bedenken voor de forse stijging. „Thuisblijvers bellen eerder de politie,” zegt de landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ van de Nationale Politie. Verder zouden de gemelde incidenten niet erger zijn dan voorheen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.