Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 8 okt 2020
Leestijd: 1 minuut

Advies OMT: Geen preventief mondkapjesgebruik in thuiszorg

In het nieuwe advies van het OMT dat morgen wordt gepubliceerd, wordt het preventief gebruiken van mondmaskers nog niet altijd geadviseerd voor de thuiszorg. Dat meldt Nieuwsuur, dat zegt het advies in handen te hebben.

In het advies staat dat mondmaskergebruik voor thuiszorgpersoneel overwogen kan worden en per cliënt moet worden beoordeeld. Dit terwijl mondkapjes wél geadviseerd worden voor verpleeghuizen, instellingen voor ouderenpsychiatrie en geriatrische afdelingen binnen de gehandicaptenzorg.

Mondkapjes ongewenst

Het Outbreak Management Team komt langzaam terug op zijn standpunt over mondkapjes in de ouderenzorg. Een half jaar lang zei het OMT dat het niet nodig was om bij de verzorging van ouderen uit voorzorg een mondkapje te dragen. Dat was vanwege de schaarste zelfs ongewenst. Personeel in de verpleeg- en thuiszorg moest alléén beschermende kleding dragen als er ook een daadwerkelijke coronabesmetting was vastgesteld.

Alleen bij zorgelijke situaties

Sinds kort vindt het OMT dat medewerkers in bepaalde sectoren van de langdurige zorg tóch preventief mondkapjes moeten dragen als de situatie zorgelijk is („tussen de 50 en 150 coronabesmettingen per 100.000 inwoners per week”). Door de mondkapjes te dragen, moet voorkomen worden dat zorgmedewerkers het virus ongemerkt mee naar binnen nemen en ouderen besmetten.

Lees ook: Weer advies mondkapjes van kabinet: ‘Zet ‘m niet steeds op en af’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advies OMT: Geen preventief mondkapjesgebruik in thuiszorg
Sluiten