Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 1 sep 2020 / 21:03 uur

Voorzitter politiebond wil beleid coronaboete en -regels herzien

Politiebond ACP pleit voor een herziening van het beleid rondom de coronaregels en coronaboetes. Regels moeten eenduidiger zijn.

Bovendien moet er bekeken worden „hoe we het sociaal- en maatschappelijk verkeer weer kunnen gaan oppakken in Nederland”, vindt voorzitter Gerrit van de Kamp van genoemde bond.

Begrip voor coronaboete steeds kleiner

Van de Kamp zei dat vandaag kort na een gesprek tussen politievakbonden en de boa-bond met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Gisteren zei Richard Gerrits, voorzitter van de vakbond BOA ACP, dat het begrip voor de coronaboete steeds kleiner wordt. Er zijn recent ook minder boetes uitgeschreven als gevolg van de beelden die naar buiten kwamen van de bruiloft van Grapperhaus. Daar hielden de gasten zich niet steeds aan anderhalve meter afstand.

Een foto van minister Grapperhaus die de pers te woord staat
Minister Ferd Grapperhaus. Foto: ANP / Jeroen Jumelet

‘Regels coronaboete niet meer uit te leggen’

Wat betreft de regels „valt het niet meer uit te leggen”, zegt Van de Kamp. Hij constateert dat ze overal kunnen verschillen en dat het voor handhavers niet meer werkbaar is. Daarnaast, zo vindt hij, leiden de regels tot spanningen waarbij groepen tegenover elkaar komen te staan. Ook denkt hij dat mensen zich wegens de gezondheidssituatie lang goed aan de regels hielden, maar dat ze nu „perspectief willen krijgen over wat wel en niet mag. Mensen willen weer kunnen leven.”

Hoewel handhavers de laatste tijd misschien minder boetes uitdelen, moeten ze nu nog steeds optreden door dingen te verbieden of feesten te beëindigen.

Over de bruiloft van Grapperhaus vindt Van de Kamp dat hij denkt dat de minister grotendeels geprobeerd heeft regels te volgen. „Bij meer mensen is dat lastig gebleken, zoals van het koninklijk huis. Of mensen tijdens demonstraties.”

Een foto van premier Rutte tijdens de persconferentie
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus. Foto: ANP / Sem van der Wal

‘Iedereen mag kritiek op het kabinet hebben’

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge willen een „digitale ontmoeting” organiseren zodat „iedereen die vragen heeft deze kan stellen”. Dat kondigde Rutte vanavond aan in een persconferentie over de coronacrisis.

„Iedereen mag vragen stellen bij wat we als kabinet doen en iedereen mag kritiek hebben”, zei de premier. „Het zou gek zijn als dat niet mag. Dat brengt ons verder en daar staan we open voor.” Het kabinet vindt het naar zijn zeggen belangrijk in gesprek te gaan met Nederlanders over het beleid en de aanpak van het coronavirus.

„Ik zeg er bij, we kunnen niet om de cijfers heen”, zegt Rutte. Maar er is volgens hem „niet één waarheid om met de gevolgen van corona om te gaan”. Daarom praat het kabinet ook met deskundigen buiten het Outbreak Management Team (OMT), dat advies geeft over de bestrijding van het virus zelf.

Lees ook: Clubs nog dicht, coronamaatregelen straks vooral regionaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voorzitter politiebond wil beleid coronaboete en -regels herzien
Sluiten