Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Televisie 1 sep 2020 / 21:42 uur

Ewout Genemans nu mee met politie ‘Bureau 040’ en grijpt dief in de kladden

Tv-maker Ewout Genemans scoorde vorig jaar prima met Bureau Burgwallen. Nu volgt hij de politie van Eindhoven in Bureau 040.

‘Een bijzondere kijk in het werk van de politie’. Dat was de insteek van de Haagse tv-man Ewout Genemans (35) bij Bureau Burgwallen, over de politie in hartje Amsterdam. Reality-stories, of simpelweg goede en interessante verhalen en gebeurtenissen, spreken Genemans sowieso aan. Zo maakte hij al Verslaafd, over mensen die te kampen hebben met allerlei verslavingen en van hun geliefden nog één kans krijgen.

18 afleveringen Bureau 040

Bureau Burgwallen sloeg aan, qua kijkcijfers en waardering. Daarom mocht Genemans van RTL opnieuw met oom (en tante) agent op pad. Vanaf morgen (RTL 4, woensdag, 21.30 uur) is hij te zien vanuit Eindhoven, niet minder dan achttien afleveringen van een half uur lang. In Bureau 040 wist hij, met een beetje mazzel en eigenlijk is het de bedoeling helemaal niet, zijn eerste boef te pakken te krijgen. Als Metro hem belt, ‘mag’ hij een uurtje later weer. De opnames zijn nog in volle gang. „Om 16.00 uur stap ik weer in het busje.”

Je eerste reeks Bureau Burgwallen in Amsterdam werd een flink succes.

Ewout: „Zeker. De kijkcijfers waren goed, maar ook voor de politie zelf is het een succes geweest. Veel mensen kregen een andere inkijk in het werk van de politie. Dat vond de kijker leuk om te zien, maar de politiemensen hebben ook mooie reacties gekregen. Er waren zelfs kijkers die zich aanmeldden om zelf agent te worden. Daarom wilde de politie, net als RTL en ikzelf, heel graag een nieuw seizoen maken.”

Veel aandachtswijken

Waarom is de keuze op Eindhoven gevallen?

„Het tweede seizoen moest zich in een heel andere stad dan Amsterdam afspelen. Veel tv-series komen al vanuit de hoofdstad, maar Nederland is veel groter dan Amsterdam. Eindhoven is de vijfde stad van Nederland (ruim 230.000 inwoners, red.). Het heeft een snelweg om de stad, een voetbalstadion, een druk uitgaanscentrum, maar ook veel aandachtswijken waar veel dingen gebeuren. Eindhoven heeft andere problematiek dan Amsterdam.”

Een foto van Ewout Genemans bij de politie van Eindhoven
Ewout Genemans: Seizoen 2 moest zich in een andere stad dan Amsterdam afspelen. Foto: RTL

Liep je vorig jaar vooral tussen toeristen en nu meer tussen de ‘gewone’ Eindhovenaren?

„Dat klopt. Gewone Eindhovenaren die problemen meemaken die jij en ik ook kunnen meemaken. Ondertussen is drugscriminaliteit in de stad heel groot. Eindhoven werd pas laat als grote stad als Amsterdam en Rotterdam gezien. Mensen die er in drugs zaten, konden zo vrij gemakkelijk groot worden. Omdat we hier te maken hebben met minder toeristen, verschilt ook de aanpak van de politie ten opzichte van Amsterdam.”

Op Bureau 040 wat vriendelijker

Kun je daar een voorbeeld van geven?

„Een toerist is vaak maar een dag, weekend of een week in Nederland. Als zo’n persoon iets doet – en zeker als er heel veel toeristen zijn – dat treedt de politie snel en streng op. Agenten willen laten zien hoe de regels hier werken, maar de toerist is er dus ook maar kort. Als er in Eindhoven iets in een wijk gebeurt moet je als politie natuurlijk optreden, maar er ook een week later weer kunnen komen. Mensen uit de wijk moeten ook dan de politie weer bellen. De aanpak is daarom wat rustiger en wat vriendelijker, om met de inwoners een langere relatie aan te kunnen gaan.”

Opname #Bureau040 in Eindhoven. Na de zomer op Rtl4.

A post shared by Ewout Genemans (@ewoutgenemans) on